
Prosty przepis na pachnącą cynamonem, wilgotną babkę. Idealne ciasto na świąteczny stół wielkanocny. Polecam!
Składniki:
- 350 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
- 50 g orzechów włoskich lub pekan (smak gorzki – Ogień)
- 1 jabłko (smak słodki – Ziemia)
- 1 gruszka (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka cynamonu (smak słodki – Ziemia)
- 3 jajka (smak słodki – Ziemia)
- 150 g cukru (smak słodki – Ziemia)
- cukier puder (smak słodki – Ziemia)
- 240 g masła (smak słodki – Ziemia)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (smak słony – Woda)
- ½ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Gruszkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekać na pół.
Piekarnik wstawić na 180 C.
Do miski wsypać suche składniki: sól, sodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę, orzechy i cynamon. Dokładnie wymieszać.
W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Podczas miksowania masy jajecznej wlać cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Powstałą masę delikatnie wlać do miski z mąką. Dodać starte owoce. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać wszystko tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy z kominem o średnicy ok. 23 cm.
Piec przez około 50-60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
