Kolacje / Obiady / Zupy

Zupa z botwiny

Zupa z botwiny

Wiosenna zupa z młodych buraczków z botwiną.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki (smak słodki – Ziemia)
  • 2 średnie marchewki (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • łyżeczka masła (smak słodki – Ziemia)
  • ząbek czosnku (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 1 litr bulionu warzywnego (smak słony – Woda)
  • świeży koperek (smak kwaśny – Drzewo)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (smak kwaśny – Drzewo)
  • łyżeczka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki mielonej kozieradki (smak gorzki – Ogień)

Marchew obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Botwinę umyć, osuszyć i poszatkować. Koperek opłukać i drobno posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchew oraz botwinę, smażyć przez 3-5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Zalać bulionem, doprawić solą do smaku. Gotować na małym ogniu bez przykrycia około 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Odlać trochę wywaru do szklanki dodać kwaśną śmietanę i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać kozieradkę, łyżeczkę masła, doprawić pieprzem i solą do smaku. Na końcu doprawić sokiem z cytryny i świeżym koperkiem.

Podawać z ziemniakami lub chlebem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *