Zupy

Zupa z boczniaków a’la flaczki

Zupa z boczniaków z dużą ilością marchwi i selera, doprawiona na ostro z dodatkiem kolendry, doskonała w smaku, sycąca i rozgrzewająca. Polecam!

Zupa z boczniaków a’la flaczki

Składniki:

  • 50 dag boczniaków (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • 3 duże marchewki (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu (smak słodki – Ziemia)
  • 1 duża cebula (smak ostry – Metal)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego (smak ostry – Metal) 
  • 2 liście laurowe (smak ostry – Metal) 
  • 1 średni korzeń selera (smak ostry – Metal) 
  • 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal) 
  • 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy (smak ostry – Metal) 
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry (smak ostry – Metal)
  • 2-3 cm świeżego imbir (smak ostry – Metal) 
  • sproszkowana papryczka chili (smak ostry – Metal)
  • świeżo mielony czarny pieprz (smak ostry – Metal)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 1,5 l zimnej wody lub bulionu (smak słony – Woda)
  • 2-3 łyżki świeżej natki pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 2 łyżki bułki tartej do zagęszczenia zupy, MOŻNA POMINĄĆ (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżka suszonego majeranku (smak gorzki – Ogień) 

Warzywa korzenne umyć, obrać i zetrzeć na tarce, na dużych okach. Cebulę pokroić w dużą kostkę. Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić 0,5 cm paski. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce, na najdrobniejszych okach.

Przyprawy: ziarna kuminu, ziarna gorczycy, ziarna kolendry uprażyć na suchej patelni, następnie przesypać do moździerza, dokładnie utrzeć.

W dużym garnku podgrzać oliwę z masłem, wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty aż się zeszkli. Następnie wrzucić startą marchew, pokrojone boczniaki, starty seler, dodać utarte w moździerzu przyprawy, dodać starty imbir z czosnkiem, ½ łyżeczki soli, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć 2-3 minuty, następnie przykryć pokrywką i dusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Podduszone warzywa z grzybami zalać zimną wodą lub bulionem, doprawić sosem sojowym. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Dodać świeżą natkę pietruszki, jeśli jest konieczność zagęścić bułką tartą, doprawić majerankiem, słodką papryką, dodać sproszkowaną papryczkę chili – ilość według uznania, doprawić pieprzem i solą do smaku. Podawać z chlebem. Doskonale smakuje ze świeżą kolendrą.

Zupa z boczniaków a’la flaczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *