Kolacje / Obiady / Zupy

Zupa krem z pokrzywy

Zupa krem z pokrzywy

Prosta w przygotowaniu, smaczna zupa ze zwykłych pokrzyw o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Najlepiej ją zrywać w okresie wiosennym, do czasu aż nie zakwitnie. Pokrzywa w okresie wiosennym ma więcej witamin, natomiast w okresie letnim ma spory zasób krzemionki. Zachęcam do spróbowania!

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
  • 1-2  łyżki masła klarowanego lub oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 1 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • liść laurowy (smak ostry – Metal)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 1 litr bulionu warzywnego lub zimnej wody (smak słony – Woda)
  • sos sojowy do smaku (smak słony – Woda)
  • 4-5 garści świeżych listków pokrzywy (smak kwaśny – Drzewo)

Zebraną pokrzywę (młode listki) myjemy pod zimną wodą. Obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę, cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek i imbir obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W garnku podgrzewamy masło klarowane lub oliwę, wrzucamy pokrojoną cebule, smażymy aż się zeszkli, następnie dodajemy ziemniaki, smażymy około 3 minuty, dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, dusimy wszystko pod przykryciem kolejne 3 minuty. Dodajemy litr bulionu lub wody, doprawiamy solą do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie doprawiamy sosem sojowym do smaku. Wyławiamy z zupy liść laurowy i ziele angielskie, następnie dodajemy liście pokrzywy, gotujemy przez 3 minuty. Zestawiamy z ognia, całość blendujemy na gładki krem.

Zupę można podawać z grzankami, posypaną nasionami pokrzywy. Doskonale smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *