Kolacje / Obiady / Zupy

Zupa krem z białych szparagów

 

Sezon szparagowy w pełni. Skusiłam się na białe szparagi, chociaż zawsze faworyzowałam zielone. Zupa krem z białych szparagów smakuje wyśmienicie. Naprawdę polecam!

Zupa krem z białych szparagów

Składniki na 2 porcje:

  • pęczek białych szparagów (smak słodki – Ziemia)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżka masła (smak słodki – Ziemia)
  • 2 żółtka (smak słodki – Ziemia)
  • płatki migdałów (smak słodki – Ziemia)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • drobno zmielony pieprz biały (smak ostry – Metal)
  • ⅓ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
  • 1,5 szklanki bulionu (smak słony – Woda)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • ½ łyżeczki soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki, obrać pędy,  następnie pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.

W rondlu podgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać szparagi, gałkę muszkatołową. Smażyć całość przez 2-3 minuty, następnie zalać bulionem, doprawić solą. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Szparagi w rondlu zmiksować na gładki krem, następnie dodać sok z cytryny, szczyptę kurkumy oraz śmietankę z roztrzepanym ziółkiem. Wszystko zagotować i ponownie zmiksować blenderem, doprawić pieprzem i solą do smaku.

Podawać z uprażonymi płatkami migdałów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *