Uwielbiam mleko kokosowe i wszelkie potrawy w których skład wchodzi kokos. Przedstawiam Wam przepis na pyszną, sycącą zupę kokosową ze szpinakiem.
Zupa kokosowa ze szpinakiem
Składniki:
- łyżka masła klarowanego (smak słodki –Ziemia)
- 2 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
- 500 g ziemniaków (smak słodki – Ziemia)
- garść świeżego szpinaku (smak słodki – Ziemia)
- 400 ml mleka kokosowego z puszki (smak słodki – Ziemia)
- 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- średnia cebula (smak ostry – Metal)
- 1 łyżeczka curry (smak ostry – Metal)
- 2 cm startego imbiru (smak ostry – Metal)
- szczypta pieprzu białego (smak ostry – Metal)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- 500 ml bulionu warzywnego (smak słony – Woda)
- 1 limonka (smak kwaśny – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę, cebulę posiekać w kostkę, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.
W woku lub większym garnku rozgrzać masło klarowane, dodać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli (cebula po usmażeniu zmienia smak na słodki, smak słodki – Ziemia), następnie dodać ziemniaki, smażyć ciągle mieszając około 3 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, curry, pieprz, smażyć przez 2 minuty, następnie wlać bulion, doprawić solą i gotować aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodać wyciśnięty sok z limonki, szczyptę kurkumy, wlać mleko kokosowe. Gotować około 5 minut. Odlać połowę zupy do miski i zmiksować na gładki krem, następnie wlać z powrotem do garnka, dodać posiekany szpinak i gotować 2 minuty aż szpinak zwiędnie.
Można podawać z czosnkowymi grzankami.