Kolacje / Obiady / Zupy

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa, zapiekana w piekarniku, niesamowicie smaczna, rozgrzewająca i sycąca, a co najważniejsze prosta w przygotowaniu. Polecam!

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 500 g cebuli (smak ostry – Metal) 
  • świeżo zmielony czarny pieprz (smak ostry – Metal) 
  • 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 250 ml białego wytrawnego wina (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta suszonego tymianku (smak gorzki – Ogień) 
  • 2 łyżki masła (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)

Dodatkowo:

  • 150 g startego sera żółtego (smak słodki – Ziemia)
  • bagietka, pokrojona na kromki (smak kwaśny – Drzewo)
  • świeży tymianek (smak gorzki – Ogień) 

Cebulę obrać, pokroić w pióra. W garnku roztopić 1 łyżkę masła z oliwą dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie doprawić pieprzem i solą, zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać całość. Gotować przez 5 minut następnie dodać szczyptę tymianku, kolejną łyżkę masła, świeżo zmielony pieprz, wlać bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zupę doprawić solą do smaku.

Piekarnik wstawić na 220 C.

Przygotować pokrojoną bagietkę, można ją wcześniej opiec w piekarniku lub na patelni na złoty kolor.

Przygotować żaroodporne miseczki, wypełnić je gorącą zupą i przykryć grzankami. Posypać tartym serem i świeżym tymiankiem. Zapiekać przez około 5 -7  minut aż ser się roztopi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *