Uwielbiam kuchnię hiszpańską. Ziemniaki plus kapusta, a do tego czosnek smażony na oliwie ze słodką czerwoną papryką, jest to danie w stylu hiszpańskim. Banalnie proste, zaskakująco dobre w smaku. Takie danie można jeść samo lub podawać jako dodatek do mięsa.
Ziemniaki z kapustą i smażonym czosnkiem
Składniki:
- 300 g świeżej kapusty (słodki smak – Ziemia)
- 2-3 większe ziemniaki (słodki smak – Ziemia)
- oliwa (słodki smak – Ziemia)
- ½ czerwonej słodkiej papryki w proszku (słodki smak – Ziemia)
- 2-3 ząbki czosnku (ostry smak – Metal)
- pieprz do smaku (ostry smak – Metal)
- szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
- sól do smaku (słony smak – Woda)
- 1 łyżka octu balsamicznego (kwaśny smak – Drzewo)
- szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Ziemniaki obrać i przekroić na cztery część. Kapustę poszatkować na większe kawałki. Zagotować wodę w większym garnku, dodać szczyptę kurkumy, wrzucić ziemniaki, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić kapustę, szczyptę imbiru, sól do smaku i gotować przez około 8 – 10 minuty, tak aby ziemniaki były miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Odcedzić.
Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać słodką paprykę, wrzucić czosnek i smażyć ciągle mieszając około 1 minuty, tak aby czosnek się zarumienił, ale nie przepalił.
Do garnka z warzywami dodać smażony czosnek z patelni wraz oliwą, dodać pieprz do smaku, dodać sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, następnie dodać ocet balsamiczny i jeszcze raz wymieszać.
Danie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
1 Comment