Kolacje / Obiady

Ziemniaki z kapustą i smażonym czosnkiem

Uwielbiam kuchnię hiszpańską. Ziemniaki plus kapusta, a do tego czosnek smażony na oliwie ze słodką czerwoną papryką, jest to danie w stylu hiszpańskim. Banalnie proste, zaskakująco dobre w smaku. Takie danie można jeść samo lub podawać jako dodatek do mięsa.

Ziemniaki z kapustą i smażonym czosnkiem

Składniki:

  • 300 g świeżej kapusty (słodki smak – Ziemia)
  • 2-3 większe ziemniaki (słodki smak – Ziemia)
  • oliwa (słodki smak – Ziemia)
  • ½ czerwonej słodkiej papryki w proszku (słodki smak – Ziemia)
  • 2-3 ząbki czosnku (ostry smak – Metal)
  • pieprz do smaku (ostry smak – Metal)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • sól do smaku (słony smak – Woda)
  • 1 łyżka octu balsamicznego (kwaśny smak – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Ziemniaki obrać i przekroić na cztery część. Kapustę poszatkować na większe kawałki. Zagotować wodę w większym garnku, dodać szczyptę kurkumy, wrzucić ziemniaki, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić kapustę, szczyptę imbiru, sól do smaku i gotować przez około 8 – 10 minuty, tak aby ziemniaki były miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Odcedzić.

Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać słodką paprykę, wrzucić czosnek i smażyć ciągle mieszając około 1 minuty, tak aby czosnek się zarumienił, ale nie przepalił.

Do garnka z warzywami dodać smażony czosnek z patelni wraz oliwą, dodać pieprz do smaku, dodać sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, następnie dodać ocet balsamiczny i jeszcze raz wymieszać.

Danie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *