Kolacje / Obiady

Ziemniaki z groszkiem

 

Ziemniaki to warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów.
Tym razem skusiłam się na ziemniaki w stylu hinduskim, z zielonym groszkiem.

Ziemniaki z groszkiem

Czas przygotowania: do 45 minut

Składniki dla 2 osób:

  • 3 średnie ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
  • olej (smak słodki – Ziemia)
  • 1 szklanka groszku zielonego z puszki (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • 2 cebule (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 2 świeże czerwone chili (smak ostry – Metal)
  • 2 świeża kolendra (smak ostry – Metal)
  • szczypta sproszkowanego chili (smak ostry – Metal)
  • 1 czerwona chili w proszku (smak ostry –Metal)
  • 150 ml zimna woda (smak słony – Woda)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)
  • 2-3 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Rozgrzać w rondlu olej, podsmażyć 2 cebule pokrojoną w pióra. Wymieszać czosnek, imbir, zielone chili pokrojone w krążki i dodać do cebuli. Smażyć 3 minuty, następnie dodać 200 ml wody, soli do smaku, 2-3 krople cytryny. Doprowadzić do wrzenia, dodać szczyptę kurkumy, ziemniaki pokrojone w plastry przykryć i dusić do zmiękczenia ziemniaków, następnie dodać groszek, szczyptę sproszkowanej chili, wlać 100 ml wody i dusić przez 7-10 min, doprawić solą do smaku.

Dekorować świeżą kolendrą lub groszkiem cukrowym.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *