Ziemniaki to warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów.
Tym razem skusiłam się na ziemniaki w stylu hinduskim, z zielonym groszkiem.
Ziemniaki z groszkiem
Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki dla 2 osób:
- 3 średnie ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
- olej (smak słodki – Ziemia)
- 1 szklanka groszku zielonego z puszki (smak słodki – Ziemia)
- 1 łyżeczka świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
- 2 cebule (smak ostry – Metal)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- 2 świeże czerwone chili (smak ostry – Metal)
- 2 świeża kolendra (smak ostry – Metal)
- szczypta sproszkowanego chili (smak ostry – Metal)
- 1 czerwona chili w proszku (smak ostry –Metal)
- 150 ml zimna woda (smak słony – Woda)
- sól do smaku (smak słony – Woda)
- 2-3 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- 1/3 łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień)
Rozgrzać w rondlu olej, podsmażyć 2 cebule pokrojoną w pióra. Wymieszać czosnek, imbir, zielone chili pokrojone w krążki i dodać do cebuli. Smażyć 3 minuty, następnie dodać 200 ml wody, soli do smaku, 2-3 krople cytryny. Doprowadzić do wrzenia, dodać szczyptę kurkumy, ziemniaki pokrojone w plastry przykryć i dusić do zmiękczenia ziemniaków, następnie dodać groszek, szczyptę sproszkowanej chili, wlać 100 ml wody i dusić przez 7-10 min, doprawić solą do smaku.
Dekorować świeżą kolendrą lub groszkiem cukrowym.