Kolacje / Obiady

Zapiekane ziemniaki z czerwoną kapustą z sosem jogurtowym

Zapiekane ziemniaki z czerwoną kapustą z sosem jogurtowym

Pieczone ziemniaki z dodatkiem czerwonej kapusty podane z ulubionym sosem jogurtowym, przepyszne w smaku, łatwe w przygotowaniu. Danie doskonale smakuje samo w sobie lub jako dodatek do obiadu. Uczta dla podniebienia. Polecam!

Składniki:

  • 4-5 średnich ziemniaków (smak słodki – Ziemia)
  • 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty (smak słodki – Ziemia)
  • 2-3 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki (smak słodki – Ziemia)
  • ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne (smak ostry – Metal) 
  • świeżo mielony czarny pieprz (smak ostry – Metal) 
  • szczypiorek (smak ostry – Metal) 
  • sól (smak słony – Woda)

Wstawić piekarnik na 180 C, funkcja termoobieg. Blachę do pieszczenia wyłożyć pergaminem.

Przygotować sos jogurtowy, proponuje dip z kolendrą i pistacjami. Przepis znajdziecie TUTAJ.

Ziemniaki umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Kapustę obrać z zewnętrznych liści i drobno poszatkować, posypać solą i ugnieść chwilę rękami, tak, żeby puściła sok, następnie odstawić żeby zmiękła. Szczypiorek umyć i drobno posiekać.

W szklance wymieszać  oliwę ze słodką papryką oraz pieprzem cayenne – ilość pieprzu według uznania. Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, wlać oliwę z przyprawami, posypać solą, dokładnie wymieszać. Ułożyć ziemniaki na blasze, wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie i się zarumienią.

Upieczone ziemniaki pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć do naczynia, posypać posiekaną kapustą, szczypiorkiem, doprawić świeżo mielonym pierzem i solą do smaku, delikatnie wymieszać i podawać od razu z sosem jogurtowym lub innym ulubionym sosem. Smacznego!

Zapiekane ziemniaki z czerwoną kapustą z sosem jogurtowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *