Kolacje / Obiady

Zapiekana kasza jaglana z warzywami

Zapiekana kasza jaglana z warzywami

Doskonałe, sycące danie zarówno na obiad jak i na kolacje. Jeżeli chodzi o warzywa, to jest to danie, do którego można dodać dowolne warzywa. Ja dodałam takie, które aktualnie miałam w domu.

Składniki:

  • 1 ½   szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub ⅔ szklanki suchej (smak słodki – Ziemia)
  • 2 średnie marchewki (smak słodki – Ziemia)
  • 2 boczniaki (smak słodki – Ziemia)
  • średnia cukinia (smak słodki – Ziemia)
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika (smak słodki – Ziemia)
  • 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • czerwona cebula (smak ostry – Metal)
  • por (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego (smak ostry – Metal)
  • pierz czarny (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka curry (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy (smak ostry – Metal)
  • ½ szklanki czarnych oliwek (smak słony – Woda)
  • szklankę ugotowanej fasoli adzuki lub czerwonej fasoli z puszki (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 6 sztuk pomidorów suszonych w oleju (smak kwaśny – Drzewo)
  • 4 – 6 sztuk świeżych pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżeczka tymianku (smak gorzki – Ogień)

Fasolę adzuki namoczyć na noc, następnie odlać wodę z namaczania, nalać świeżej zimnej wody i gotować około 40 – 50 minut, aż fasolka będzie miękka. Jeżeli używamy fasolę z puszki, należy ją odcedzić z zalewy.

Kaszę ugotować według przepisu, który znajdziesz TUTAJ.

Wstawić piekarnik na 180 C, termoobieg. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce, na dużych okach. Boczniaki pokroić w krótkie paski. Cebule pokroić w kosteczkę. Pora pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Oliwki posiekać na mniejsze kawałki.

W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, możemy użyć olej z suszonych pomidorów . Wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, wrzucić boczniaki, smażyć 2-3 minuty,  następnie dodać po kolei: marchew, cukinię, pieprz ziołowy, curry, czubrycę, sól do smaku, wrzucić świeże i suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dodać tymianek, ugotowaną kaszę jaglaną, ziarna słonecznika, doprawić pieprzem, dodać oliwki i fasolę. Wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą do smaku. Masę przełożyć do keksówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Podawać pokrojone w grube plastry z dodatkiem ulubionej sałaty.

Zapiekana kasza jaglana z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *