Kolacje / Obiady / Przystawka

Wytrawna tarta z gruszką, pleśniowym serem i orzechami

Wytrawna tarta z gruszką, pleśniowym serem i orzechami

Połączenie słodkiego smaku dojrzałej gruszki z ostrym smakiem sera pleśniowego i gorzkiego orzecha włoskiego, a wszystko podane na wytrawnym, kruchym cieście. Poezja smaku! Polecam!

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • ¾ szklanki maki gryczanej (smak gorzki – Ogień)
  • 100 g zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony –Woda)
  • 2-3 łyżki śmietany (smak kwaśny – Drzewo)

Składniki na farsz:

  • 6 dojrzałych gruszek np. konferencja (smak słodki – Ziemia)
  • 2 jajka (smak słodki – Ziemia)
  • 200 ml śmietanki 30% (smak słodki – Ziemia)
  • ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego (smak ostry – Metal)
  • czarny pieprz świeżo mielony (smak ostry – Metal)
  • 150 g niebieskiego sera pleśniowego (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony –Woda)
  • 1 łyżka śmietany (smak kwaśny – Drzewo)
  • 2 łyżki mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
  • garść orzechów włoskich (smak gorzki – Ogień)
  • świeży tymianek (smak gorzki – Ogień)

Formę na tartę, wysmarować masłem i posypać bułką tartą, bułkę rozprowadzić co całym naczyniu. 

Do miski wsypać sól, następnie przesiać mąkę pszenną przez sito, dodać proszek do pieszczenia, wsypać mąkę gryczaną. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać pokrojone w kosteczkę masło, jajko, szczyptę imbiru oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto rękami, rozcierając je palcami, aż powstanie drobna kruszonka, dodać śmietanę i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce, około godziny.

Gruszki umyć, obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki.

Przygotować masę: do wysokiego pojemnika wlać śmietankę, dodać jajko, pieprz ziołowy, świeżo zmielony pieprz, sól, dodać śmietanę i mąkę, zmiksować na gładką masę. Na koniec wsypać orzechy włoskie, wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy tworząc placek. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej formy, podoklejać brakujące miejsca na brzegach formy. Spód podziurkować widelcem. Ciasto podpiec około 15 minut,  następnie wlać przygotowaną masę śmietankową na ciasto, wyłożyć pokrojone gruszki, posypać całość pokruszonym serem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30- 35 minut. Podawać z listkami świeżego tymianku. Smacznego!

Wytrawna tarta z gruszką, pleśniowym serem i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *