Kolacje / Obiady / Przystawka

Parmigiana, włoska zapiekanka z grillowanych bakłażanów

Parmigiana, włoska zapiekanka. Grillowany bakłażan w sosie pomidorowym, z dodatkiem sera, doprawiony świeżą aromatyczną bazylią, to kwintesencją smaku. Smaczna i prosta potrawa, którą można podać jako gorącą przystawkę.

Składniki:

  • 3 bakłażany (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  •  250 g mozzarelli (smak słodki – Ziemia)
  • 1 -2  łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 100 g parmezanu (smak ostry – Metal)
  • 4 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • pęczek bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
  • 500 g pomidorów lub 1 puszka (400 g) pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Bazylię umyć i posiekać. Mozzarellę pokroić w plastry. Parmezan zetrzeć na tarce.

Jeśli używamy świeże pomidory, należy je sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w duże kawałki.

Bakłażany umyć i pokroić w 1 centymetrowe plastry, obsypać solą z każdej strony, pozostawić na około 15  minut – w ten sposób pozbywamy się goryczki.

W rondlu na niewielkim ogniu rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli,  chwilę smażyć. Dodać pomidory i część posiekanej bazylii, dodać szczyptę kurkumy,  cukier, pieprz i sól do smaku. Gotować około  10 minut, aż  sos zgęstnieje . Zdjąć z ognia i odstawić.

Wstawić piekarnik na 180 st. C , funkcja termoobieg.

Plastry bakłażana opłukać zimną wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem, posmarować oliwą i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez około 4 minuty, następnie przewrócić plastry na drugą stroną i grillować kolejne 4 minuty do momentu, aż bakłażan uzyska odpowiednią miękkość.

Przygotować naczynie żaroodporne, wyłożyć papierem do pieczenia,  ułożyć w warstwach zapiekankę zaczynając od plastrów bakłażana, na które położyć plastry mozzarelli, na wierzch rozsmarować sos pomidorowy i posypać startym parmezanem. Kolejne warstwy przygotować w ten sam sposób. Całość wstawić do pieca i piec około 15 -20 minut, aż ser się rozpuści. Podawać od razu z dodatkiem świeżej bazylii. Doskonale smakuje z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *