Kolacje / Obiady / Śniadania

Warzywny kebab

Warzywny kebab

Uwielbiam wszelkiego rodzaju kotleciki warzywne. Można je przygotować w zasadzie z większości warzyw. Mogą być pieczone w piekarniku lub smażone na patelni. Tym razem wersja kotlecików smażonych, w skład których wchodzą ziemniaki, kalafior i zielony groszek.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
  • ½ średniego kalafiora (smak słodki – Ziemia)
  • 50 g zielonego groszku (smak słodki – Ziemia)
  • garść świeżego szpinaku (smak słodki – Ziemia)
  • olej (smak słodki – Ziemia)
  • średnia cebula (smak ostry – Metal)
  • świeża kolendra (smak ostry – Metal)
  • 2 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • 2 świeże chili (smak ostry – Metal)
  • 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka soli (smak słony – Woda)
  • bułka tarta (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta suszonego mango lub sok z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Szpinak umyć , pokroić w paski, usmażyć na oliwie aż zwiędnie. Kolendrę opłukać i posiekać. Imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. Nasiona kolendry utrzeć w moździerzu. Papryczki chili oczyścić z nasion, jedną papryczkę pokroić w kosteczkę, drugą pokroić w cienkie paski do dekoracji.

Ziemniaki, kalafior i cebulę ugotować w osolonej wodzie. Gotować od momentu wrzenia około 8 – 10 minut na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Ugotowane warzywa odcedzić na durszlaku.

Do warzyw dodać usmażony szpinak i groszek, wymieszać i rozgnieść widelcem aż powstanie puree.

Przygotować przyprawy: do miseczki wrzucić posiekaną papryczkę chili, imbir, czosnek, utarte ziarna kolendry, listki kolendry, sól, szczypta suszonego mango lub dwie krople soku z cytryny oraz kurkumę. Składniki wymieszać i dokładnie połączyć z warzywnym puree.

Przygotować talerz z bułką tartą.

Warzywne puree formować w okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki, obtoczyć dokładnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż będą zarumienione.

Podawać w chlebku pita lub z innym pieczywem ewentualnie z ryżem, udekorować paseczkami chili, posiekaną dymką i listkami kolendry.

Warzywny kebab

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *