Kolacje / Obiady

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami, tradycyjne wigilijne danie, a właściwie dodatek do barszczyku wigilijnego lub zupy grzybowej. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.

Uszka z grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 1 ½ szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • około 150 ml gorącej wody (smak gorzki – Ogień)
  • łyżeczka masła (smak słodki – Ziemia)

Farsz:

  • olej lub oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 40 dag grzybów suszonych (smak słodki – Ziemia)
  • liść laurowy (smak ostry – Metal)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)

Cebulę obrać i posiekać w kostkę.

Do rondla wrzucić grzybki, liść laurowy i zalać zimną wodą, posolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. Następnie odcedzić.

Do miski dodać szczyptę soli,  przesiać mąkę przez sito. Do gorącej wody w szklance dodać łyżeczkę masła. Gorącą wodę wlewać stopniowo do miski z mąką mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być miękkie. Przykryć czysta ściereczką i pozostawić żeby odpoczęło.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać ugotowane grzybki, doprawić pieprzem i solą, smażyć przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Po usmażeniu należy farsz drobno posiekać nożem lub w malakserze. Gotowy farsz ostudzić.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część przykryć ściereczką, druga rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Małą szklaneczką wycinać kółka o średnicy około 5 cm, ewentualnie można pokroić ciasto na małe kwadraciki, na środek nakładać niewielką ilość farszu, następnie skleić jak pierogi i złączyć dwa końce tak aby powstał pierścionek. Gotowe uszka układać na stolnicy lub na blacie wyścielonym czystą ściereczką.

Zagotować wodę, dodać łyżkę oliwy, szczyptę suszonego imbiru i sól do smaku, uszka wkładać partiami, gotować na wolnym ogniu aż wypłyną na wierzch. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach zachowując odstępy, żeby się nie posklejały.

Uszka można przygotować dzień lub dwa dni wcześniej. Po ugotowaniu i ostygnięciu, należy je przełożyć do pojemnika i szczelnie zakryć, żeby ciasto nie wyschło. Przechowywać w lodówce.

Przed podaniem można je odświeżyć gotując je chwile we wrzątku. Podawać w misce z gorącym czerwonym barszczykiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *