Kolacje / Obiady / Przystawka / Śniadania

Tortilla – hiszpański omlet z ziemniakami

 

Uwielbiam hiszpańską kuchnię – hiszpański omlet z ziemniakami to kwintesencja smaku. W Hiszpanii, w barze można kupić taką kanapkę: bagietka z tortillą i smażoną zielona papryką. Jeżeli wybieracie się do Hiszpanii to koniecznie spróbujcie – polecam! A tym czasem w domu można sobie przygotować namiastkę hiszpańskiej kuchni. Dla mnie tortilla smakuje najlepiej na zimno.

Tortilla – hiszpański omlet z ziemniakami

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 3 jajka (smak słodki – Ziemia)
  • 1 mała cebula (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)

Ziemniaki należy obrać i pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku lub większym rondlu rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki obsmażyć ze 2-3 minuty, dodać cebulę, doprawić pieprzem i solą i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Można naczynie przykryć pokrywką i dusić pod przykryciem, ale należy pamiętać, żeby zawartość mieszać co jakiś czas.

Przygotować głębszą patelnię oraz talerz, który będzie pomocny do przewrócenia tortilli na drugą stronę.

Jajka należy wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, dodać  usmażone ziemniaki, doprawić pieprzem i solą i delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać mocno oliwę, wlać masę jajeczną z ziemniakami, wyrównać wierzch tortilly łyżką, smażyć około 4 minuty na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do minimum i smażyć kolejne 4 minuty. Przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem (najlepiej robić to nad zlewem), następnie zsunąć placek z talerza z powrotem na patelnię zrumienioną stroną do góry i smażyć drugą stronę około 5 minut.

Gotową tortille wyłożyć na talerz. Można jeść na ciepło, doskonale smakuje również na zimno.

Tortille można zrobić również z ugotowanych ziemniaków, wówczas łączy się ziemniaki z roztrzepanym jajkiem i obsmaża na patelni do momentu aż się jajka zetną, a placek się zarumieni. Jest to dobry patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostają nam z obiadu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *