Ciasto / Desery

Tort z owocami leśnymi

 

Podzielę się z Wami przepisem na tort, który się robi szybko i łatwo. Zawsze myślałam, że upieczenie biszkoptu to naprawdę wyższa szkoła, tym czasem okazało się, że jest to banalnie proste.

Przepis na ten tort zawdzięczam mojej siostrzanej duszy :), zdrowyzakatek.com, którą serdecznie pozdrawiam.

Tort z owocami leśnymi

SKŁADNIKI

BISZKOPT

  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki cukru pudru (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 4 łyżek mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)

MASA

  • 300 g sera mascarpone (smak słodki – Ziemia)
  • 300 ml śmietanki kremowej do deserów 30%, dobrze schłodzonej (smak słodki – Ziemia)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 2 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)

DODATKI:

  • mrożone owoce leśne (smak kwaśny – Drzewo)
  • gorzka herbata (smak gorzki – Ogień)
  • dżem truskawkowy lub inny (smak słodki – Ziemia)
  • świeże borówki amerykańskie do dekoracji lub inne owoce (smak słodki – Ziemia)

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 24-26 cm dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Spód wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce ubijać białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder, następnie dodawać po żółtku i miksować na wolnych obrotach mikserem, dodać przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną, dodać szczyptę imbiru, szczyptę soli, dodawać stopniowo przesianą mąkę pszenną. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

Masę wyłożyć do formy, wyrównać wierzch i piec przez 35 – 40  minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika należy opuścić  wraz z formą z niewielkiej wysokości na blat lub na podłogę, wówczas ciasto delikatnie opadnie i się wyrówna, następnie biszkopt ostudzić, przekroić go na dwie części, tworząc okrągłe placki.

Serek mascarpone połączyć mikserem z połową cukru pudru, następnie schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno z resztą cukru. Do pojemnika z serkiem mascarpone dodawać po łyżce ubitą śmietankę i szpatułką delikatnie  wymieszać składniki. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Dolny krążek biszkoptu położyć na paterze, delikatnie nasączyć zimną herbatą – ja używam do tego pędzla silikonowego – następnie posmarować dżemem, wyłożyć częścią masy mascarpone, na masę wyłożyć mrożone owoce, drugi krążek nasączyć zimną herbatą, wysmarować dżemem i przykryć kładąc stroną wysmarowaną dżemem  na pierwszą część tortu. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.

Boki tortu można obłożyć świeżymi owocami lub okruszkami z biszkoptu. Wierzch udekorować świeżymi owocami, można też udekorować startą białą czekoladą i listkami mięty.

Gotowy tort wstawić na całą noc do lodówki, wówczas zmrożone owoce się rozpuszczą, powodując że ciasto będzie nasączone sokiem owocowym.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *