Kolacje / Przystawka / Śniadania

Tartaletki z czerwoną cebulą i chili

Tartaletki z czerwoną cebulą i chili

Szybka, prosta przekąska, do tego smaczna, idealna na imprezy. Pesto można przygotować samemu, można też kupić gotowy produkt w sklepie. Ciasto francuskie można mrozić, także jest to jakaś alternatywa na niezapowiedzianych gości. Przygotowanie zajmuje 15 minut, dodatkowe 15 minut na pieczenie i gotowe. Polecam!

Tartaletki z czerwoną cebulą i chili

Składniki:

  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 30 g nasion słonecznika (smak słodki – Ziemia)
  • 3-4 średnie czerwone cebule (smak ostry – Metal)
  • 1 czerwona papryczka chili (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 400 g ciasta francuskiego (smak kwaśny – Drzewo)

Pesto:

  • ½ szklanki suszonych pomidorów w oliwie (smak kwaśny – Drzewo)
  • kilka gałązek świeżej bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)
  • ⅓ szklanki oleju z zalewy z suszonych pomidorów (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki orzeszków pinii lub ziaren słonecznika (smak słodki – Ziemia)
  • ¼ szklanki startego parmezanu (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • ½  czerwonej papryczki chili (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Chili opłukać i pokroić w kosteczkę.

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę. Smażyć aż się zeszkli, następnie dodać pokrojona chili, smażyć około minuty, doprawić pierzem i solą.

Piekarnik nastawić na 220 C. Ciasto rozwałkować i wykroić kółka szklanką, lub stemplem do pierogów. Na każdym kółku uformować brzeg o wysokości 1 cm. Ułożyć kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii lub słonecznika. Do wysokiego naczynia dodać suszone pomidory w oleju, szczyptę tymianku, olej z pomidorów, prażone orzeszki, czosnek, papryczkę chili, starty parmezan. Wszystko dokładnie zmiksować, następnie doprawić pieprzem i solą do smaku, dodać gałązki bazylii i ponownie zmiksować blenderem.

Na kółkach ciasta francuskiego rozprowadzić czerwone pesto, następnie nałożyć smażoną cebulkę z chili, posypać ziarnami słonecznika. Piec 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.

Tartaletki z czerwoną cebulą i chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *