Ciasto / Desery

Tarta z rabarbarem i serkiem mascarpone

Tarta z rabarbarem i serkiem mascarpone

Słodki smak przełamany delikatnym, kwaśnym rabarbarem. Uwielbiam takie połączenia. Do tego jeszcze kruche ciasto. Pychota.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 100 g zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • cukier waniliowy (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony –Woda)
  • 2-3 łyżki śmietany (smak kwaśny – Drzewo)

Nadzienie:

  • 3 żółtka (smak słodki – Ziemia)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% (smak słodki – Ziemia)
  • 7 łyżek cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 250 g serka mascarpone (smak słodki – Ziemia)
  • śmietankowy budyń (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony –Woda)
  • 4 -5 lasek rabarbaru (smak kwaśny – Drzewo)

Do dekoracji:

  • świeża mięta (smak ostry – Metal)

Formę na tartę, wysmarować masłem i posypać bułką tartą, bułkę rozprowadzić co całym naczyniu. 

Do miski wsypać sól, następnie przesiać mąkę przez sito, dodać proszek do pieszczenia, kurkumę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać oba cukry, jajko, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę imbiru oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto rękami, rozcierając je palcami, aż powstanie drobna kruszonka, dodać śmietanę i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce, około godziny.

Rabarbar umyć i pokroić na 5 cm kawałki.

Piekarnik nagrzać do 180 C, funkcja termoobieg.

Przygotować masę: żółtka z cukrem utrzeć mikserem na puszysty krem, następnie wlać śmietankę, dodać budyń śmietankowy w proszku, serek mascarpone, szczyptę imbiru i soli. Wszystko dokładnie połączyć mikserem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy tworząc placek. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej formy, podoklejać brakujące miejsca na brzegach formy. Spód podziurkować widelcem. Ciasto można podpiec 15 minut lub bez uprzedniego pieczenia wlać masę serową, następnie wyłożyć pokrojony rabarbar.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30- 35 minut, aż masa serowa się zetnie i zarumieni. Przestudzić i pokroić. Podawać ze świeżą miętą.

Tarta z rabarbarem i serkiem mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *