Kolacje / Obiady

Tarta z porów

 

Tartę z porów na cieście francuskim pierwszy raz jadłam w wykonaniu mojej ukochanej siostry Magdy. Pamiętam jak wszyscy domownicy zachwycali się smakiem tego prostego dania. Madziu, wielka wdzięczność za wszystko.

Tarta z porów

Składniki:

  • szklanka mleka (słodki smak – Ziemia)
  • żółtko (słodki smak – Ziemia)
  • oliwa (słodki smak – Ziemia)
  • 1 duża cebula (smak ostry – Metal)
  • 6-7 porów (smak ostry – Metal)
  • pieprz biały (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 3 łyżki mąki (smak słony – Woda)
  • łyżka śmietany (smak kwaśny – Drzewo)
  • kurkuma (smak gorzki – Ogień)

Pory umyć, pokroić na talarki. Cebulę obrać i pokroić w pióra.

Piekarnik nastawić na 180 C.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone pory, cebulą i smażyć 2-3 minuty, następnie zmniejszyć ogień i dusić około 5- 7 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Doprawić białym pieprzem oraz solą do smaku. Dodać 3 łyżki mąki, chwilkę podsmażyć, następnie dodać  szczyptę kurkumy, szklankę mleka i gotować jakieś 5- 7 minut, aż powstanie gęsta masa. Doprawić pieprzem i solą do smaku, zdjąć z ognia dodać łyżkę śmietany, szczyptę kurkumy i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce i podpiec około 15 minut, aż się zarumieni. Następnie na podpieczone ciasto wyłożyć masę z porów, nastawić funkcję piekarnika na termoobieg i ponownie podpiec około 10 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *