Kolacje / Obiady / Przystawka

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i szparagami

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i szparagami

Kruche ciasto zapiekane z sosem śmietankowym z dodatkiem serka ricotty, parmezanu i warzyw. Polecam ze szparagami, bo sezon w pełni oraz z dodatkiem pomidorków i aromatycznego świeżego oregano i bazylii.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 150 g zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki soli (smak słony –Woda)
  • 2-3 łyżki śmietany (smak kwaśny – Drzewo)

Nadzienie:

  • 250 g pomidorków koktajlowych (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta suszonej bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
  • świeże oregano (smak gorzki – Ogień)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% (smak słodki – Ziemia)
  • pęczek szparagów (smak słodki – Ziemia)
  • 250 g serka ricotty (smak słodki – Ziemia)
  • 125 g parmezanu (smak ostry – Metal)
  • pieprz świeżo mielony (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony –Woda)

Przygotować formę na tartę o średnicy 24 cm.

Do miski wsypać sól, następnie przesiać mąkę przez sito, dodać proszek do pieszczenia, kurkumę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać jajko, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto rękami, rozcierając je palcami, aż powstanie drobna kruszonka, dodać śmietanę i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.

Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce, około godziny.

Szparagi umyć, zdrewniałe końce odciąć i pokroić na 5 cm kawałki.

Pomidorki umyć i przekroić na połówki lub ćwiartki. Oregano opłukać i poszatkować.

Przygotować masę: do wysokiego pojemnika wlać śmietankę, dodać jajko, serek ricotte, świeżo zmielony pieprz, parmezan, sól, szczyptę bazylii, zmiksować na gładką masę, dodać poszatkowane oregano i dokładnie wymieszać łyżką.

Piekarnik nagrzać do 180 C, funkcja termoobieg.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy tworząc placek. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy, podoklejać brakujące miejsca na brzegach formy. Spód podziurkować widelcem, ciasto osłonić folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z obciążeniem. Na podpieczone ciasto wlać masę serową, następnie wyłożyć szparagi, doprawić pierzem i solą, następnie wyłożyć przekrojone pomidorki koktajlowe.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, aż masa serowa się zetnie i zarumieni. Przestudzić i pokroić. Podawać ze świeżym oregano lub świeżą bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *