Kolacje / Obiady / Przystawka

Tarta z łososiem i szparagami

Tarta z łososiem i szparagami

Tarta na kruchym spodzie z łososiem i szparagami, z serkiem riccotta z dodatkiem świeżego tymianku. Poezja smaku. Polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 100 g zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • ½  łyżeczki soli (smak słony –Woda)
  • 2-3 łyżki śmietany (smak kwaśny – Drzewo)

Nadzienie:

  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% (smak słodki – Ziemia)
  • pęczek szparagów (smak słodki – Ziemia)
  • 250 g serka ricotty (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki startej mozzarelli (smak słodki – Ziemia)
  • 100 g parmezanu (smak ostry – Metal)
  • pieprz świeżo mielony (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony –Woda)
  • 125 g łososia wędzonego na gorąco (smak słony –Woda)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (smak kwaśny – Drzewo)
  • świeży tymianek (smak gorzki – Ogień)

Formę na tartę, wysmarować masłem i posypać bułką tartą, bułkę rozprowadzić po całym naczyniu. 

Do miski wsypać sól, następnie przesiać mąkę przez sito, dodać proszek do pieszczenia, kurkumę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać jajko, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę imbiru oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto rękami, rozcierając je palcami, aż powstanie drobna kruszonka, dodać śmietanę i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce, około godziny.

Szparagi umyć, zdrewniałe końce odciąć i pokroić na 5 cm kawałki.

Łososia rozdrobnić widelcem na kawałki.

Przygotować masę: do wysokiego pojemnika wlać śmietankę, dodać jajko, serek ricotte, mozzarellę, świeżo zmielony pieprz, parmezan, sól. Zmiksować na gładką masę.

Piekarnik nagrzać do 180 C, funkcja termoobieg.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy tworząc placek. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej formy, podoklejać brakujące miejsca na brzegach formy. Spód podziurkować widelcem. Na tak przygotowane ciasto, bez uprzedniego pieczenia wlać masę serową, następnie wyłożyć szparagi, doprawić pierzem i solą, następnie rozdrobnionego łososia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, aż masa serowa się zetnie i zarumieni. Pod koniec pieczenia można naczynie z tartą postawić na spodzie piekarnika, na około 5-7 minut, w celu podpieczenia spodu. Przestudzić i pokroić. Podawać ze świeżym tymiankiem.

Tarta z łososiem i szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *