Brak klasyfikacji

Tarta z leśnymi grzybami

Tarta z leśnymi grzybami

Leśne grzyby, podgrzybki, kurki, prawdziwki idealnie się skomponowały na kruchym cieście zapieczone w sosie serowo śmietankowym, z dodatkiem świeżego tymianku. Polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 100 g zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru suszonego (smak ostry – Metal)
  • ½  łyżeczki soli (smak słony –Woda)
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu (smak kwaśny – Drzewo)

Nadzienie:

  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (smak słodki – Ziemia)
  • 400 g leśnych grzybów (smak słodki – Ziemia)
  • olej (smak słodki – Ziemia)
  • 100 g startego parmezanu (smak ostry – Metal)
  • duża cebula (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • czarny pieprz świeżo mielony (smak ostry – Metal)
  • szczypta pieprzu ziołowego (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony –Woda)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (smak kwaśny – Drzewo)
  • świeży tymianek lub oregano (smak gorzki – Ogień)

Do miski wsypać sól, następnie przesiać mąkę przez sito, dodać proszek do pieszczenia, kurkumę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać jajko, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę imbiru oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto rękami, rozcierając je palcami, aż powstanie drobna kruszonka, dodać śmietanę i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce, około godziny.

Piekarnik nagrzać do 180 C, funkcja grill.

Przygotować grzyby. Oczyścić i umyć, następnie pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, smażyć aż się zeszkli, następnie wrzucić pokrojone grzyby, smażyć przez chwilę, wrzucić czosnek, doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Formę na tartę, najpierw wysmarować masłem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować masę: do wysokiego pojemnika wlać śmietankę, dodać jajko, starty parmezan, pieprz ziołowy, sól, dodać jogurt i  zmiksować na gładką masę. Następnie dodać świeże listki tymianku i wymieszać masę łyżką.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy tworząc placek. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej formy, podoklejać brakujące miejsca na brzegach formy. Spód podziurkować widelcem. Ciasto podpiec, czas pieczenia 15 minut następnie wlać masę serową i wyłożyć podsmażone grzyby.

Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, ustawić funkcję pieczenia na termoobieg i piec przez około 30 minut, aż masa serowa się zetnie i zarumieni. Podawać ze świeżym tymiankiem. Smacznego!

Tarta z leśnymi grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *