Ciasto / Desery

Tarta z karmelizowanymi owocami

Kruche ciasto z karmelizowanymi śliwkami i jabłkami. Polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 100 g zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • cukier waniliowy (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony –Woda)
  • 2-3 łyżki śmietany (smak kwaśny – Drzewo)

Dodatkowo:

  • ½ kg słodkich śliwek węgierek (smak słodki – Ziemia)
  • 1 duże słodkie jabłko (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • 1 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony –Woda)
  • 1 łyżka zimnej wody (smak słony –Woda)
  • 1 łyżka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • starta skórka z cytryny (smak gorzki – Ogień) 

Formę na tartę, wysmarować masłem i posypać bułką tartą, bułkę rozprowadzić co całym naczyniu. 

Do miski wsypać sól, następnie przesiać mąkę przez sito, dodać proszek do pieszczenia, kurkumę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać cukier waniliowy oraz  cukier zwykły, jajko, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę imbiru oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto rękami, rozcierając je palcami, aż powstanie drobna kruszonka, dodać śmietanę i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce, około godziny.

Jabłko umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Śliwki umyć, przekroić na  pół i usunąć pestki. Imbir zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę. Cytrynę wyparzyć, zetrzeć skórkę.

Piekarnik wstawić na 180 C, termoobieg góra dół.

W rondlu rozpuścić cukier, dodać cynamon oraz imbir po wymieszaniu dodać sól, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę soku z cytryny, startą skórkę z cytryny, śliwki razem z jabłkami, wymieszać i smażyć wszystko kilka minut, do momentu, aż owoce się zeszklą.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy tworząc placek. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej formy, podoklejać brakujące miejsca na brzegach formy. Spód podziurkować widelcem. Ciasto podpiec około 15 minut,  następnie wyłożyć skarmelizowane owoce.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30- 35 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *