Kolacje / Obiady / Przystawka

Tarta z grillowanymi pomidorami i serkiem ricotta

Tarta z grillowanymi pomidorami i serkiem ricotta

Grillowane warzywa, ostatnio częsty dodatek w mojej kuchni. Tym razem grillowane pomidory, które są słodkie w smaku, grillowany czosnek, który smakuje obłędnie oraz grillowana cebula, która jest niezastąpiona. A wszystko podane na kruchym cieście w masie serowej z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół. Dla amatorów kruchego wytrawnego ciasta uczta dla podniebienia. Polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 100 g zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta gałki muszkatołowej (smak ostry – Metal)
  • ½  łyżeczki soli (smak słony –Woda)
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu (smak kwaśny – Drzewo)

Nadzienie:

  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (smak słodki – Ziemia)
  • 200 ml serka ricotty (smak słodki – Ziemia)
  • duża cebula czerwona (smak ostry – Metal)
  • duża główka czosnku (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej (smak ostry – Metal)
  • czarny pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony –Woda)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (smak kwaśny – Drzewo)
  • 3 pomidory gruntowe (smak kwaśny – Drzewo)
  • świeży tymianek lub oregano (smak gorzki – Ogień)

Do miski wsypać sól, następnie przesiać mąkę przez sito, dodać proszek do pieszczenia, kurkumę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać jajko, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę imbiru oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto rękami, rozcierając je palcami, aż powstanie drobna kruszonka, dodać śmietanę i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce, około godziny.

Piekarnik nagrzać do 180 C, funkcja grill.

Przygotować warzywa do grillowania. Pomidory umyć i pokroić w plastry o grubości pół centymetra. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Całą główkę czosnku, bez obierania, przekroić w poprzek na pół.

Warzywa ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skropić oliwą, doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut

Formę na tartę, najpierw wysmarować masłem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować masę: do wysokiego pojemnika wlać śmietankę, dodać jajko, serek ricottę, czerwoną czubrycę, świeżo zmielony pieprz, sól, dodać jogurt i  zmiksować na gładką masę. Następnie dodać świeże listki tymianku i wymieszać łyżką masę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy tworząc placek. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej formy, podoklejać brakujące miejsca na brzegach formy. Spód podziurkować widelcem. Na tak przygotowane ciasto, bez uprzedniego pieczenia wlać masę serową. Grillowany czosnek wycisnąć z łupy następnie wyłożyć z pomidorami i cebulą na masę serową. Doprawić pierzem i solą.

Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, ustawić funkcję pieczenia na termoobieg i piec przez około 30 minut, aż masa serowa się zetnie i zarumieni. Pod koniec pieczenia można naczynie z tartą postawić na spodzie piekarnika, na dodatkowe 5-7 minut, w celu podpieczenia spodu. Upieczoną tartę przestudzić i pokroić. Podawać ze świeżym tymiankiem lub oregano.

Tarta z grillowanymi pomidorami i serkiem ricotta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *