Kolacje / Obiady / Przystawka

Tarta z figami i kozim serem

Figa, bardzo smaczny i pod względem kulinarnym ciekawy owoc. Można go używać do deserów jak i do dań wykwintnych typu tarta z kozim serem.

Połączenie ostrego koziego sera ze słodkim smakiem fig mmm… eksplozja smaku!

Tarta z figami i kozim serem

Składniki:

Ciasto:

  • 1 ½ szklanki (185 g) mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 100g zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • 2 łyżki zimnej wody (smak słony – Woda)
  • ½ łyżeczki soli (smak słony – Woda)

Farsz:

  • dojrzałe figi 6-8 sztuk (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka masła (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki syropu klonowego (smak słodki – Ziemia)
  • ½ śmietanki kremówki 30%
  • 2 jajka (smak słodki – Ziemia)
  • ⅓ szklanki startego, twardego sera koziego lub parmezanu (smak ostry – Metal)
  • 200 g roladki sera koziego  (smak ostry – Metal)
  • pieprz biały (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • łyżka jogurtu koziego (smak kwaśny – Drzewo)
  • kilka sztuk orzechów włoskich lub orzechów pekan (smak gorzki – Ogień)
  • kilka gałązek świeżego tymianku (smak gorzki – Ogień)

Przygotować formę na tartę o średnicy 24 cm, posmarować grubo masłem. Na to wyłożyć pergamin, przeklejając do ścianek.

Figi umyć, wysuszyć i pokroić na ćwiartki.

Orzechy uprażyć na patelni.

Tymianek posiekać.

Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę kurkumy, zimne masło, dodać jajko, szczyptę imbiru, sól i zimną wodą. Wszystko razem posiekać. Następnie wyrobić na gładkie ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 30 minut. Najlepiej ciasto przygotować jest dzień wcześniej i przechowywać w lodówce całą noc.

Wstawić piekarnik na 200 C.

Na posypanym mąką blacie rozwałkować schłodzone ciasto. Przenieść do formy na tartę, dokładnie dociskając do boków naczynia. Ciasto na spodzie ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będzie złociste. Wyjąć z pieca i  odstawić. Temperaturę piekarnika zmniejszyć na 180 c.

Do  wysokiego naczynia wbić jajka, dodać szczyptę pieprzu i soli, roztrzepać widelcem. Dodać łyżkę jogurtu, posiekany  tymianek, pokruszone orzechy, śmietankę, pokruszoną roladkę sera koziego, wszystko wymieszać i odstawić.

Łyżkę masła rozpuścić na patelni razem z syropem klonowym. Mieszać do połączenia składników. W powstałej masie obtoczyć pokrojone figi.

Masę z jajkami wylać na podpieczony spód, ułożyć ćwiartki fig skórką do dołu wciskając je delikatnie w masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 25 minuty, aż masa nabierze złotego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *