Kolacje / Obiady

Tarta z botwiną

Botwinę zawsze jadałam w zupie. Tym razem skusiłam się na tartę z botwiną.

Tarta z botwiną

Składniki: na kruche ciasto

  • 1 ½ szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień),
  • ½ kostki zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 żółtko (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
  • 2 łyżki zimnej wody (smak słony –Woda)

lub

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (smak kwaśny – Drzewo)

Składniki: na masę:

  • 300 ml śmietanki 30% (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 3 żółtka (smak słodki – Ziemia)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • szczypta pieprzu białego (smak ostry – Metal)
  • 2 łyżki startego parmezanu (smak ostry –Metal)
  • 1/4 łyżeczki soli (smak słony – Woda)
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta suszonego rozmarynu (smak gorzki – Ogień)
  • pęczek botwiny (smak słodki – Ziemia)

Przygotować formę na tartę o średnicy 24 cm. Do miski wsypać sól ,następnie przesiać mąkę przez sito, dodać proszek do pieszczenia, kurkumę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać  żółtko dodać pokrojone w kosteczkę masło, imbir. Zagnieść ciasto rękami, rozcierając je palcami, aż powstanie drobna kruszonka, dodać wodę lub śmietanę i szybko połączyć składniki w gładką kulę.  Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto.

Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce, około godziny.

Botwinę umyć i pokroić na kawałki o długości 3 cm wraz z młodymi buraczkami – buraczki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną botwinę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól, wymieszać wszystko i smażyć około 5 minut.

Przygotować masę: do wysokiego pojemnika wlać śmietankę, dodać żółtka, pieprz biały, zmiksować na gładką masę, dodać parmezan, śmietanę lub jogurt, szczyptę rozmarynu, dodać usmażoną botwinę i dokładnie wymieszać łyżką.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C – funkcja góra – dół bez termoobiegu.

Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy, podoklejać brakujące miejsca na brzegach formy. Spód podziurkować widelcem, ciasto osłonić folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z obciążeniem. Na podpieczone ciasto wlać masę serową, wierzch posypać parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 – 35 minut, aż masa serowa się zetnie i zarumieni. Przestudzić i pokroić. Można udekorować świeżym tymiankiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *