Ciasto / Desery

Tarta rabarbarowa z crème pâtissière

Dla fanów rabarbaru mam przepis na pyszną tartę rabarbarową. Genialne połączenie słodkiego budyniu z kwaśnym smakiem rabarbaru. Polecam!

Tarta rabarbarowa z crème pâtissière

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1-2 łyżki śmietany (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • ½ kostki zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 żółtko (smak słodki – Ziemia)
  • cukier waniliowy (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 2 łyżki zimnej wody (smak słony – Woda)

Crème pâtissière:

  • 3 żółtka (smak słodki – Ziemia)
  • 300 ml mleka 3,2% (smak słodki – Ziemia)
  • 1 laska wanilii (smak słodki – Ziemia)
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej (smak słodki – Ziemia)
  • 20 g mąki ziemniaczanej (smak słodki – Ziemia)
  • 50 g cukru (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru suszonego (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 20 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)

Karmelizowany rabarbar:

  • 100 g cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • 2 – 3 cm startego imbiru (smak ostry – Metal)
  • 2 łyżki wody (smak słony – Woda)
  • 5-6 lasek rabarbaru (smak kwaśny – Drzewo)

Przygotować formę na tartę. Do miski wsypać szczyptę soli, następnie przesiać mąkę przez sito, dodać proszek do pieszczenia, kurkumę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać cukier waniliowy, żółtko, pokrojone w kosteczkę masło, szczyptę imbiru. Zagnieść ciasto rozcierając palcami mąkę z masłem, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać wodę, śmietanę i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce, około godziny.

Zagotować 250 ml mleka z wanilią (laskę wanilii przecinamy wzdłuż wybierając nasionka, które wrzucamy do mleka razem z przeciętą laską wanilii). Po ugotowaniu ściągamy z gazu. W drugim garnku połączyć żółtka z pozostałą ilością mleka, z mąką ziemniaczaną, imbirem, solą oraz z mąką pszenną. Do gorącego mleka szybkim ruchem wlać otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadzić cały czas mieszając rózgą, wstawić na gaz i dalej cały czas mieszać, aż masa stężeje (uważamy żeby nie przypalić masy). Gdy otrzymamy masę konsystencji budyniu, należy garnek zdjąć z ognia i przykryć dokładnie folią aluminiową, żeby uniknąć powstanie kożucha, wstawić do zimnej wody i pozostawić do przestudzenia. Gdy masa przestygnie, należy dodać masło o temperaturze pokojowej łyżka po łyżce mieszając masę, aż składniki się połączą. Powstały krem włożyć do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C – funkcja góra – dół bez termoobiegu.

Rabarbar należy pociąć na 4 cm kawałki. Na patelnię wsypać cukier, dodać cynamon, starty imbir, wlać wodę, wstawić patelnie na ogień i podgrzewać bez mieszania, aż się cukier rozpuści i nabierze złotego koloru, następnie dodać rabarbar i  gotować całość przez około 5 minut, mieszając całość powoli do momentu gdy rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał, następnie należy wyjąć rabarbar  na talerz i pozostawić do ostygnięcia.

Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy, podoklejać brakujące miejsca na brzegach formy. Przed włożeniem do piekarnika ciasto osłonić folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę lub ryż. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z obciążeniem i piec przez kolejne 12 – 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, na ciasto wyłożyć masą budyniową, następnie wyłożyć skarmelizowany rabarbar. Tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 ºC przez ok 30 minut.

Tartę podawać schłodzoną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *