Ciasto / Desery

Tarta makowa

 

Tarta makowa, świąteczne ciasto, jedno z moich ulubionych. Można skorzystać z luksusu, że półprodukty są dostępne w sklepach i zakupić gotową masę makową, do której ewentualnie dodajemy ubite białka i ulubione bakalie. Można też wszystko przygotować samemu. Poniżej przepis w wersji bardziej ,,zaawansowanej”.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 200 g zimnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • około ⅓ szklanki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • cukier waniliowy – opakowanie (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • ½ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
  • 3-4 łyżki śmietany (smak kwaśny – Drzewo)

Masa makowa:

  • 300 g mielonego maku (smak słodki – Ziemia)
  • 40 g rodzynek (smak słodki – Ziemia)
  • 20 g płatków migdałowych (smak słodki – Ziemia)
  • 2 białka (smak słodki – Ziemia)
  • 30 g roztopionego masła (smak słodki – Ziemia)
  • ½ szklanki miodu (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 2-3 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (smak gorzki – Ogień)
  • 40 g orzechów włoskich (smak gorzki – Ogień)
  • aromat rumowy według uznania (smak gorzki – Ogień)

Przygotować formę na tartę o średnicy 24 cm, posmarować grubo masłem. Na to wyłożyć pergamin, przyklejając do ścianek, lub posypać boki bułką tartą.

Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę kurkumy, zimne masło, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, szczyptę imbiru, sól. Wszystko razem posiekać. Następnie dodać śmietanę i połączyć składniki.  Wyrobić ciasto, żeby było gładkie i uformować kulę. Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 30 minut. Najlepiej jest ciasto przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce przez całą noc.

Mak sparzyć wrzątkiem, odsączyć i dokładnie odcisnąć z wody, następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Powstałą masę makową wymieszać z rodzynkami, płatkami migdałowymi, miodem, dodać szczyptę imbiru i soli, krople cytryny, posiekane orzechy i skórkę pomarańczy, aromat rumowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą makową.

Wstawić piekarnik na 200 C.

Na posypanym mąką blacie rozwałkować schłodzone ciasto. Część ciasto można odkroić i zostawić na dekorację. Rozwałkowane ciasto przenieść do formy na tartę, dokładnie dociskając do boków naczynia. Ciasto na spodzie ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż będzie złociste. Wyjąć z pieca. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową i ewentualnie dekoracje zrobioną foremkami do pierniczków.  Temperaturę piekarnika zmniejszyć na 180 C. Wstawić ciasto i piec 45 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Wierzch ciasta można posypać płatkami migdałów.


Potrawy adwentowe dawniej i dziś

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *