Brak klasyfikacji

Tapenada z czarnych oliwek z grillowanym bakłażanem

Tapenada z czarnych oliwek z grillowanym bakłażanem

Tapenada – jedna z moich ulubionych past na kanapki, główne składniki to czarne oliwki, kapary oraz oliwa. Tym razem wersja wzbogacona grillowanym bakłażanem.

Składniki:

  • 150 g czarnych oliwek (smak słony – Woda)
  • 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • dwie rybki anchois (smak słony – Woda)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek (smak słodki – Ziemia)
  • mały bakłażan (smak słodki – Ziemia)
  • ½ świeżej czerwonej chili (smak ostry – Metal)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)

Wstawić piekarnik na 200 C.

Bakłażana przekroić na pół, posypać solą i odstawić na 20 minut, następnie opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Połówki bakłażana posmarować oliwą, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą, ułożyć na blasze. Piec 20-25 minut, aż bakłażan się mocno przyrumieni. Miąższ bakłażana wybrać łyżeczką.

Do blendera wsypać oliwki, dodać kapary, anchois, natkę pietruszki, sok z cytryny, tymianek (najlepiej świeże listki), zgrillowany miąższ bakłażana, oliwę, czosnek i chili. Wszystkie składniki miksować do uzyskania jednolitej masy. Po przygotowaniu pasty zalać wierzch oliwą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Tak przygotowaną pastę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Najlepiej smakuje z bagietką. Polecam bruschettę z tapenadą, kozim serem i pomidorkami koktajlowymi.

Tapenada z czarnych oliwek z grillowanym bakłażanem

2 komentarze

  1. Mówiąc krótko, zainspirowałaś mnie do ugotowania czegoś fajnego i z tego co widzę, to całkiem zdrowego. A tak z ciekawości, jaka jest kaloryczność tej tapenady? Tak w całości?

    1. Dobre pytanie…tak szczerze to nie wiem, bo nie liczę kalorii. Dla mnie taka informacja jest bez znaczenia, ale wiem że dla innych jest ważna. Mimo wszystko mam nadzieję że Ci będzie smakowało.

Skomentuj Piotrek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *