Kolacje / Obiady / Zupy

Tajska zupa kokosowa z krewetkami

Tajska zupa kokosowa z krewetkami

Jedna z moich ulubionych zup. Robi się szybko i zawsze smakuje obłędnie.

 Składniki:

  • 250 g krewetek (smak słony – Woda)
  • sok z limonki (smak kwaśny – Drzewo)
  • skórka z limonki (smak gorzki – Ogień)
  • 2 trawy cytrynowe (smak gorzki – Ogień)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • 2 łyżki oleju (smak słodki – Ziemia)
  • 100 g pieczarek (smak słodki – Ziemia)
  • 250 ml mleka kokosowego (smak słodki – Ziemia)
  • 2 szalotki (smak ostry – Metal)
  • 2 posiekane ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 1 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal)
  • 1 pęczek kolendry (smak ostry – Metal)
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry (smak ostry – Metal)
  • 1 l bulionu warzywnego (smak słony – Woda)
  • 2 łyżki sosu rybnego (smak słony – Woda)
  • sól lub sos sojowy (smak słony – Woda)
  • 100 g makaronu pszennego Chow Mein lub innego (smak kwaśny – Drzewo)

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Szalotkę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, imbir obrać i pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Kolendrę umyć i poszatkować. Krewetki oczyścić z pancerzy i jelit.

W woku rozgrzać olej, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, imbir, pastę curry, szczyptę soli. Smażyć chwilę, dodać odrobinę soku z limonki, kurkumę, dodać trawę cytrynową (białe części), wlać mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić pieczarki. Gotować około 5 minut. Wrzucić część kolendry, wlać bulion, sos rybny, doprawić solą lub sosem sojowym do smaku, dodać krewetki, doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 5 minut. Doprawić sokiem z limonki oraz utartą skórką z limonki. Do miseczek nałożyć makaron, zalać gorącą zupą, posypać liśćmi kolendry. Smacznego!

Zupa również dobrze smakuje z makaronem ryżowym.

Tajska zupa kokosowa z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *