Kolacje / Obiady / Przystawka

Smażona sałata z dymką, z dodatkiem pesto

Smażona sałata z dymką, z dodatkiem pesto

Proste danie na upalne dni, smażona sałata z dymką, z dodatkiem pesto. Polecam!

Składniki:

  • duża miska umytych liści sałaty (smak słodki – Ziemia)
  • 1-2  łyżki masła klarowanego lub oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • 3-4 poszatkowane dymki (smak ostry – Metal)
  • domowe lub kupne pesto (smak ostry – Metal)
  • sól (smak ostry – Metal)
  • 3-4  sztuki suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w paski (smak kwaśny -Drzewo)

Domowe pesto można przygotować z liści rzodkiewki, przepis znajdziecie TUTAJ.

Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, dodać porwane na kawałki liście sałaty, smażyć do momentu aż się zmniejszą swoja objętość, dodać jeszcze odrobinę masła, wrzucić pokrojoną dymkę, smażyć przez 3 minuty, dodać pesto, doprawić solą do smaku. Na końcu dodać pokrojone, suszone pomidory. Wszystko smażyć kolną chwilę. Podawać z pieczywem lub z ulubioną kaszą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *