Kolacje / Obiady

Smażona kapusta z ziemniakami – Bandgobhi alu sabdżi

Smażona kapusta z ziemniakami czyli Bandgobhi alu sabdżi

Kapusta z ziemniakami to doskonałe połączenie. Na blogu znajduje się już przepis na ziemniaki z kapustą i smażonym czosnkiem w stylu hiszpańskim. Tym razem chciałam się z wami podzielić przepisem z kuchni hinduskiej, smażona kapusta ziemniakami z dodatkiem pomidorów, czyli Bandgobhi alu sabdżi. Przepis pochodzi z książki Adiraja Dasa – Kuchnia Kryszny – Indyjskie Potrawy Wegetariańskie.

Składniki:

  • 450 g kapusty włoskiej (smak słodki – Ziemia)
  • cukier (smak słodki – Ziemia)
  • ⅓ łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • 4 łyżki ghee lub oleju roślinnego (smak słodki – Ziemia)
  • 4 ziemniaki średniej wielkości (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (smak słodki – Ziemia)
  • 1 centymetr świeżego imbiru (smak ostry – Metal) 
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal) 
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków (smak ostry – Metal) 
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu (smak ostry – Metal) 
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne (smak ostry – Metal) 
  • 150 ml wody (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • sok z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • 6 pomidorów gruntowych lub puszka krojonych (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień) 

Kapustę umyć i poszatkować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Kawałek imbiru obrać i zetrzeć na tarce wraz z obranymi ząbkami czosnku. Przyprawy: cynamon, mielone goździki i kardamon wymieszać w miseczce.

W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki masła, wrzucić ziemniaki i smażyć co chwila mieszając do momentu aż się przyrumienią. Ziemniaki przełożyć do miski, następnie do rondla dodać łyżkę masła, wrzucić starty imbir z czosnkiem, smażyć chwilę, następnie dodać szczyptę soli, kroplę cytryny, kurkumę, następnie wrzucić poszatkowaną kapustę, smażyć około 4-5 minut cały czas mieszając. Na suchej patelni uprażyć nasiona kminu rzymskiego, następnie dodać je do rondla z kapustą. Doprawić mieszanką cynamonu z goździkami i kardamonem, solą do smaku. Dodać pomidory, szczyptę kurkumy, cukier do smaku, podsmażone ziemniaki, doprawić pieprzem cayenne, wlać wodę, doprawić solą do smaku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Smacznego!

W oryginalnym przepisie nie ma na liście składników czosnku ani kminu rzymskiego, ponadto podczas gotowanie nie dodaje się mieszanki przypraw z cynamonu, goździków i kardamonu, tylko posypuje się tymi przyprawami danie na talerzu, tuż przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *