Śledzie najlepiej smakują późną jesienią, lub zimą. Dla mnie najsmaczniejsze są śledzie w oleju, z korzennymi przyprawami. Polecam!
Śledzie korzenne
Składniki:
- 180 ml oleju lnianego z pierwszego tłoczenia (smak słodki – Ziemia)
- 1 cebula cukrowa lub kilka szalotek (smak ostry – Metal)
- listek laurowy (smak ostry – Metal)
- 5 goździków (smak ostry – Metal)
- ½ łyżeczki pieprzu kolorowego (smak ostry – Metal)
- 5 ziaren ziela angielskiego (smak ostry – Metal)
- ⅓ łyżeczki nasion gorczycy (smak ostry – Metal)
- ⅓ łyżeczki ziaren kolendry (smak ostry – Metal)
- pieprz cytrynowy (smak ostry – Metal)
- liść laurowy (smak ostry – Metal)
- 6 sztuk płatów śledziowych – 400 g (smak słony – Woda)
- sok z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
- gałązka rozmarynu (smak gorzki – Ogień)
- 4 owoce jałowca (smak gorzki – Ogień)
Przygotować czystą gazę.
Przyprawy: goździki, kolorowy pieprz, ziele angielskie, nasiona gorczycy, nasiona kolendry, utłuc w moździerzu, dodać pieprz cytrynowy, i pokruszony liść laurowy. Wszystko wymieszać i wsypać do woreczka z gazy, włożyć do słoika i zalać lnianym olejem. Pozostawić na całą dobę w cieple.
Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 2-4 godzin. Zmienić dwa razy wodę, w między czasie sprawdzić smak, próbując kawałek śledzia. Następnie należy je osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe 2-3 cm kawałeczki.
Cebulę obrać i pokroić w pióra lub w kosteczkę.
Z oleju lnianego usunąć woreczek z przyprawami korzennymi.
Śledzie układać w słoiku przekładając je pokrojoną cebulą i polewając korzennym olejem. Dodać kilka kropli cytryny, roztarte w palcach owoce jałowca, na wierzchu włożyć gałązkę rozmarynu. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 – 2 dni.