Kolacje / Obiady / Sałatki

Sałatka z młodych ziemniaków i z pesto

 

Młode ziemniaki dobrze smakują jako dodatek do sałatki. W upalne dni szukamy czegoś lekkiego do jedzenia, a ta sałatka w takie właśnie dni, podana na zimno smakuje idealnie.

Sałatka z młodych ziemniaków i z pesto

Składniki na sałatkę:

  • 1-2 gałązki świeżego oregano (smak gorzki – Ogień)
  • garść orzechów pekan (smak gorzki – Ogień)
  • ½ kg młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 2-3  łyżki uprażonych nasion słonecznika (smak słodki – Ziemia)
  • mix liści młodej sałaty (smak słodki – Ziemia)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • szczypta gałki muszkatołowej (smak ostry –Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • ocet balsamiczny (smak kwaśny – Drzewo)
  • pomidorki cherry (smak kwaśny –Drzewo)

Składniki na pesto:

  • ⅓ szklanki oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • ½ szklanki nasion słonecznika (smak słodki – Ziemia)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • ¼ łyżeczki soli (smak słony – Woda)
  • pęczek natki pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)

Ziemniaki umyć, nie obierać. Wstawić garnek wody, na wrzątek wrzucić umyte ziemniaki w skórce, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, sól do smaku. Ziemniaki gotować około 15 -20 minut, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia.

Na rozgrzanej patelni uprażyć 2-3 łyżki słonecznika.

Natkę pietruszki umyć i posiekać. Do wysokiego naczynia wlać oliwę,  dodać ½ szklanki słonecznika, czosnek, pieprz – ilość według uznania, sól oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać, a następnie zmiksować blenderem, aż powstanie pasta pesto.

Ziemniaki przekroić na pół, wrzucić je z powrotem do garnka, dodać tam przygotowane pesto, całość skropić oliwą. Garnek przykryć podrywką i delikatnie potrząsać, aż ziemniaki się pokryją pesto. Następnie przełożyć ziemniaki do misy, dodać liście sałaty, posypać uprażonymi nasionami słonecznika, dodać świeżo zmielony pieprz, sól do smaku,  dodać pokrojone pomidorki cherry ,skropić octem balsamicznym, dodać orzechy pekan, posypać posiekanym oregano. Całość skropić oliwą i delikatnie wymieszać.

W upalne dni sałatka dobrze smakuje schłodzona, także przed podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *