Kolacje / Obiady / Przystawka / Sałatki / Śniadania

Sałatka z awokado i orzechami nerkowca

Sałatka z awokado i orzechami nerkowca

Aksamitny smak awokado doskonale się komponuje z orzechami nerkowca. Idealna sałatka na lunch do pracy, na imprezę. Sałatka na każdą okazję.

Sałatka z awokado i orzechami nerkowca

Składniki:

  • szklanka roszponki (smak słodki – Ziemia)
  • 3 – 5 łyżek orzechów nerkowca (smak słony – Woda)
  • 2 dojrzałe awokado (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 3 dymki  (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)

Sos

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • 3 łyżki masła orzechowego niesolonego (smak słony – Woda)
  • 1-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego (smak słodki – Ziemia)
  • 1 ząbek czosnku  (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • łyżka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)

Przygotować sos.
W słoiczku połączyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i sok z cytryny. Dobrze wymieszać składniki.
W miseczce przygotować masło orzechowe, miód lub syrop klonowy, świeżo zmielony pieprz, połączyć składniki, następnie przełożyć powstałą pastę do słoiczka z miksturą czosnkowo-cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszać.

Liście sałaty opłukać i odwirować. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wydrążyć z łupiny i pokroić w większą kostkę. Dymkę posiekać na drobne kawałki.

Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni.

W misce ułożyć licie roszponki, awokado, skropić oliwą, polać sosem, posypać dymką i prażonymi orzeszkami. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Podawać z czosnkowymi grzankami.

Można zastąpić orzechy nerkowca słonymi orzeszkami ziemnymi (smak słony -Woda). Masło orzechowe które dodajemy do sosu może być bez soli jak i solone.

Sałatka z awokado i orzechami nerkowca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *