Kolacje / Obiady

Ryż na ostro z czarną gorczycą i listkami curry

Ryż na ostro z czarną gorczycą i listkami curry

Ryż, przygotowany w stylu hinduskim, na ostro z czarną gorczycą i listkami curry z dodatkiem warzyw, jest smaczny sam w sobie, można go jeść samego, ale również doskonale pasuje jako dodatek do dania głównego. Polecam!

Składniki:

  • ½ czerwonej papryki (smak słodki – Ziemia)
  • ½ średniej wielkości cukinii (smak słodki – Ziemia)
  • 1 ½ łyżki masła klarowanego (smak słodki – Ziemia)
  • ½ średniej cebuli (smak ostry – Metal) 
  • 3 cm świeżego imbiru (smak ostry – Metal) 
  • ½ szklanki ryżu basmati (smak ostry – Metal) 
  • łyżeczka suszonych listków curry (smak ostry – Metal) 
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy (smak ostry – Metal) 
  • ½  suszonej czerwonej chili (smak ostry – Metal) 
  • szczypta asafetidy (smak ostry – Metal) 
  • ¾ szklanki zimnej wody (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • sok z ½ limonki (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki kurkumy (smak gorzki – Ogień) 

Ryż wsypać na sito i płukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, spłukujemy w ten sposób nadmiar skrobi. Do rondla wrzuć przepłukany ryż, zalać ¾ szklanki zimnej wody, posolić do smaku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować bez mieszania pod przykryciem 2-3 minuty, następnie zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na około 5-10 minut, aż ryż dojdzie.

Cebule obrać i pokroić w pióra. Imbir obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cukinie i paprykę umyć i pokroić w słupki.

W woku rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, następnie dodać imbir, listki curry, czarną gorczycę, suszone chili, szczyptę asafetidy, szczyptę soli, Wszystko wymieszać i smażyć chwilę, następnie dodać część soku z limonki, kurkumę, dodać pozostałe masło, wrzucić cukinię z papryką, smażyć około 3-5 minut, następnie dodać ugotowany ryż. Całość wymieszać, doprawić solą do smaku, smażyć kolejne 3 minuty aż wszystko się dokładnie połączy. Wyłączyć gaz i skropić pozostałym sokiem z limonki. Podawać od razu. Można posypać świeżymi liśćmi kolendry jak i świeżym imbirem pokrojonym w cienkie słupki. Smacznego!

Doskonale smakuje jako dodatek do hinduskiego dania paneer w sosie curry tikka masala czy curry z ciecierzycy i ziemniaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *