Kolacje / Obiady

Ryba po grecku z białym winem

Doskonała potrawa na stół wigilijny, jak i na co dzień. Ryba zapiekana pod pierzyną warzyw korzennych, uprzednio duszonych z białym winem. Poezja smaku!

Ryba po grecku z białym winem

Składniki:

  • ½ kg filetów dorsza lub innej białej ryby (smak słony – Woda)
  • ²/3 szklanki białego wina wytrawnego (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ szklanki passaty pomidorowej (smak kwaśny – Drzewo)
  • ⅓ łyżeczki bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
  • ⅓ łyżeczki oregano (smak gorzki – Ogień)
  • olej do smażenia (smak słodki – Ziemia)
  • 4-5 średnich marchewek (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • średni seler (smak ostry – Metal)
  • 2 pory – biała część (smak ostry – Metal)
  • 1 cebula (smak ostry – Metal)
  • 1-2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego (smak ostry – Metal)
  • 1 liść laurowy (smak ostry – Metal)
  • pieprz czarny mielony (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • mąka krupczatka do panierowania (smak kwaśny – Drzewo)

Rybę umyć i obsuszyć ręcznikiem papierowym, następnie doprawić zmielonym pieprzem i sola, otoczyć w mące krupczatce. Smażyć na rozgrzanym oleju 1 -2 minuty z każdej strony.

Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pora umyć i posiekać w talarki. Marchew i selera umyć i obrać. Włoszczyznę zetrzeć na grubych okach w malakserze lub na tarce.

W dużym rondlu zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę. Dodać startą marchew, następnie startego selera, pokrojoną w talarki białą część pora oraz czosnek. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól do smaku. Dusić około 10 minut, podlać winem i dusić kolejne 10 minut. Dodać krojone pomidory z puszki, passatę pomidorową. Doprawić bazylią i oregano, dodać cukier, doprawić pieprzem, solą. Wszystko dokładnie wymieszać.

Piekarnik wstawić na 180 C, funkcja termoobieg.

Część uduszonych warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego, na warzywa rozłożyć filety podsmażonej ryby, można filety delikatnie rozdrobnić, rybę przykryć pozostałą częścią warzyw. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *