Śniadania

Rozgrzewająca owsianka według pięciu przemian

 

Rozgrzewająca owsianka według pięciu przemian

Ciepłe śniadanie to podstawa, szczególnie jesienią czy zimą.

Płatki owsiane są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, dlatego warto je wprowadzić do naszej codziennej diety.

Poniżej przedstawiam przepis na rozgrzewającą owsiankę według pięciu przemian.

Składniki na dwie porcje owsianki:

  • 400 ml zimnej wody (smak słony – Woda)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 2-3 krople cytryny (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • ⅓ łyżeczki masła lub oleju kokosowego (smak słodki – Ziemia)
  • ⅓ łyżeczki cynamonu (smak słodki – Ziemia)
  • 4 łyżki płatków owsianych (smak ostry –Metal)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)

Przykładowe dodatki:

  • banan (smak słodki – Ziemia)
  • rodzynki (smak słodki – Ziemia)
  • nasiona chia namoczone w mleku kokosowym (smak słodki – Ziemia)
  • przetwory owocowe np. dżemik z malin

Wstawić wodę do rondelka, dodawać po kolei wszystkie składniki mieszając zawartość: szczyptę soli, cytrynę, szczyptę kurkumy, masło lub olej kokosowy, cynamon, płatki owsiane, imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez co najmniej 15-20 minut.

Do owsianki można dodać rodzynki, banana lub inne ulubione dodatki.

Chia dobrze smakuje z mlekiem kokosowym. Sposób przygotowania nasion chia: na pół szklanki mleka kokosowego dodać łyżkę  nasion chia, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Banana i jabłko można podsmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem cynamonu i imbiru w proszku. Można też przygotować owoce (np. jabłko, gruszka, śliwki) pieczone w piekarniku, wówczas owoce należy umyć, ułożyć w całości na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C (termoobieg) na około 20 minut. Upieczone owoce w ilości według uznania dodaje się do ugotowanej już owsianki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *