Kolacje / Obiady / Przystawka

Roladki z bakłażana zapiekane w pomidorach

Roladki z bakłażana zapiekane w pomidorach

Bakłażan, to moje ulubione warzywo. Grillowany smakuje wybornie. Tym razem wersja de lux, czyli roladki z bakłażana nadziewane serkiem ricotta oraz serem feta, zapiekane w pomidorach. Polecam!

Składniki:

  • 1 ½  kg bakłażanów (smak słodki – Ziemia)
  • 250 serka ricotty (smak słodki – Ziemia)
  • 1 jajko (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • ½ szklanki startego parmezanu (smak ostry – Metal) 
  • czarny pieprz (smak ostry – Metal) 
  • 225 g sera feta (smak słony – Woda)
  • ¼ łyżki posiekanej zielonej pietruszki (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ szklanki posiekanej świeżej bazylii (smak kwaśny – Drzewo)

Sos pomidorowy:

  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 1 średnia cebula (smak ostry – Metal) 
  • 2 – 3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal) 
  • pieprz (smak ostry – Metal) 
  • sól (smak słony – Woda)
  • 3 puszki pomidorów krojonych (smak kwaśny – Drzewo)
  • ½ łyżeczki tymianku (smak gorzki – Ogień) 

Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na plastry grubości pół centymetra. Każdy plaster posolić z obu stron i odstawić w durszlaku na około 20-30 minut.

Przygotować sos: 

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę lub przecisnąć przez praskę.

Oliwę rozgrzać w rondelku, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać czosnek, szczyptę soli, wymieszać, wlać pomidory, dodać tymianek, doprawić cukrem, pierzem i solą do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut.

Przygotować farsz:

Do pojemnika dodać serek ricotta, jajko, parmezan, świeżo zmielony pieprz, pokruszony ser feta, wszystko zmiksować. Dodać natkę pietruszki i posiekane liście bazylii. Całość dokładnie wymieszać.

Nastawić piekarnik na 180 C, funkcja termoobieg.

Plastry bakłażana spłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, posmarować każdą stronę bakłażana oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut,  aż się zarumienią. Upieczone plastry odstawić do ostygnięcia.

Przygotować naczynie żaroodporne. Na spód wlać odrobinę sosu pomidorowego.

Przygotowany farsz serowy układać na jednym końcu plastra bakłażana, zwijać w roladki i układać obok siebie w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Wierzch zalać sosem pomidorowym.  Piec przez 30-40 minut. Podawać z ryżem ze świeżą bazylią lub tymiankiem.

Roladki z bakłażana zapiekane w pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *