Chleb / Kolacje / Przystawka / Śniadania

Placki drożdżowe z masłem i czosnkiem


Placki drożdżowe z masłem i czosnkiem

Placki drożdżowe z masłem i czosnkiem, niby takie zwyczajne, a zarazem niesamowite w smaku, bardzo smaczne o intensywnym smaku czosnku. Polecam!

Placki drożdżowe z masłem i czosnkiem

Składniki na 5-6 chlebków:

  • 1 łyżeczka soli (smak słony – Woda)
  • 320 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
  • 7 g suchych drożdży (instant) (smak kwaśny – Drzewo)
  • 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień) 
  • 125 ml ciepłego mleka (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżka oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • pół łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki klarowanego masła (smak słodki – Ziemia)
  • 6 ząbków czosnku (smak ostry – Metal) 

Czosnek obrać i drobno posiekać.

Do miski dodać sól, przesianą mąką, suche drożdże, wymieszać następnie dodać jogurt, kurkumę, cukier oraz ciepłe mleko. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy przez około 7-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Piekarnik nastawić na 190 C, góra dół. Włożyć do piekarnika blachę do nagrzania wraz z papierem do pieczenia.

Rozpuścić masło klarowane na rozgrzanej patelni.

Przygotować stolnicę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5-6 kulek, każdą kulkę spłaszczyć ręką na podsypanej mąką stolnicy. Ugniatać placki, tak, żeby w środku placek były cieńsze niż na brzegach. Wierzch placka posmarować pędzelkiem rozpuszczonym masłem i posypać posiekanym czosnkiem.

Posmarowane placki szybko układać na rozgrzanej blasze, zachowując odstęp pomiędzy plackami. Piec około 12 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.

Placki doskonale smakują na ciepło.


Placki drożdżowe z masłem i czosnkiem

8 komentarzy

  1. Fajny przepis. Chciałem czymś żonę zaskoczyć jak wróci z pracy. Co do tych placków… to one mi tak trochę przypominają pieczywko pita, podawane głównie w Grecji lub podpłomyki, które miałem jeść w Izraelu czy Jordanii. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *