Ciasto / Desery

Maślany placek ze śliwkami

Proste ciasto o smaku maślanym z dodatkiem śliwek to naprawdę eksplozja smaku. Polecam!

Maślany placek ze śliwkami

Składniki:

  • kostka masła (200 g) w temperaturze pokojowej (smak słodki – Ziemia)
  • 150 g cukru pudru (smak słodki – Ziemia)
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej (smak słodki – Ziemia)
  • ⅓ łyżeczki imbiru w proszku (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 250 g mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (smak kwaśny – Drzewo)
  • 800 g śliwek węgierek (smak gorzki – Ogień)

Kruszonka:

  • ½ kostki masła (smak słodki – Ziemia)
  • ½ szklanki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru w proszku (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • ½ szklanka mąki (smak kwaśny – Drzewo)

W rondelku roztopić masło następnie wymieszać z cukrem, dodać imbir, sól, wsypać mąkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przelać do miseczki. Przestudzić i wstawić do lodówki żeby stężało.

Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło.

Śliwki opłukać i osuszyć. Przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Przygotować brytfankę o wymiarach ok. 25 x 30 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować miskę, w misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem na gładką masę, następnie nie przerywając miksowania dodawać kolejno po jednym jajku, dodać suszony imbir, szczyptę soli proszek do pieczenia i stopniowo dodawać przesianą mąkę. Miksować do połączenia się składników.

Ciasto przelać do brytfanki, na wierzch rozłożyć śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *