Kolacje / Obiady / Przystawka

Pizza ze szpinakiem i gorgonzolą

Pizza została zrobiona spontanicznie, ponieważ miałam w lodówce niewykorzystany szpinak i kawałek gorgonzoli, postanowiłam zrobić pizzę. Rano, przed pójściem na jogę zagniotłam ciasto, jak wróciłam, ciasto już było gotowe do obróbki, reszta przygotowania zajęła mi dosłownie 10 minut. Tym sposobem powstała pizza, której nadaje tytuł pizzy roku. Obłędny zapach, obłędny smak. Polecam!!!

Pizza ze szpinakiem i gorgonzolą

Pizza ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki:

Ciasto:

  • płaska łyżeczka soli (smak słony – Woda)
  • 2 szklanki mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
  • paczka drożdży instant 7 g lub świeżych 25 g (smak kwaśny – Drzewo)
  • 150 ml ciepłej wody (smak gorzki – Ogień)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • ½ łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)

Farsz:

  • 125 g (opakowanie) mozzarelli w małych kulkach (smak słodki – Ziemia)
  • 150 g liści szpinaku (smak słodki – Ziemia)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • 150 g sera gorgonzoli (smak ostry – Metal)

Sos pomidorowy:

  • 100 ml passaty pomidorowej (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta oregano (smak gorzki – Ogień)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • ½ łyżeczki cukru (smak słodki – Ziemia)
  • pieprz do smaku (smak ostry – Metal)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)

Jeżeli używamy świeżych drożdży to należy je rozpuścić w ciepłej wodzie, czyli przygotować kubek ciepłej wody, dodać cukier, 2 łyżki oliwy, szczyptę  imbiru, szczyptę soli, pokruszone drożdże. Rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżeczki mąki, wymieszać składniki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).

Jeżeli używamy suchych drożdży dodajemy je bezpośrednio do mąki.

Do miski wsypać łyżeczkę soli, dodać przesianą mąkę, suche drożdże jeżeli ich używamy, szczyptę kurkumy, wszystko wymieszać. Następnie stopniowo wlewać rozczyn z ciepłą wodą mieszając drewnianą łyżką, łącząc dokładnie składniki. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut (ja najczęściej używam miksera z końcówką z hakiem). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Na patelnie wlać passatę pomidorową, dodać oregano, oliwę, dodać cukier, szczyptę pieprzu,  sól do smaku i wymieszać. Sos gotować na wolnym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawić do wystygnięcia.

Szpinak opłukać i odwirować. Czosnek obrać i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak, kawałki czosnku, chwilę smażyć, doprawić pieprzem i solą do smaku.

Piekarnik nastawić na temperaturę 250°C, przygotować blachę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną oliwą blachę, następnie wysmarować sosem pomidorowym, na wierzch poukładać podsmażony szpinak, kulki mozzarelli oraz kawałki gorgonzoli.

Pizzę piec około 10 -15 minut.

Pizza ze szpinakiem i gorgonzolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *