Kolacje / Obiady

Pizza z pepperoni

 

 

Pizza z dodatkiem pepperoni i do tego nadziewane papryczki na ostro i na słodko. Jest moc!

Pizza z pepperoni 

Składniki na dwie sztuki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
  • paczka drożdży instant 7 g lub świeżych 25 g (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (smak gorzki – Ogień)
  • 150 ml ciepłej wody (smak gorzki – Ogień)
  • łyżeczka cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 2 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta suszonego imbir (smak ostry – Metal)
  • łyżeczka soli (smak słony – Woda)

Farsz:

  • mozzarella w małych kulkach (smak słodki – Ziemia)
  • pieczarki (smak słodki – Ziemia)
  • papryczki antipasti nadziewane serkiem na słodko (smak słodki – Ziemia)
  • papryczki ostre antipasti nadziewane serkiem (smak ostry – Metal)
  • świeża rukola (smak ostry – Metal)
  • czarne oliwki (smak słony – Woda)
  • pepperoni (smak słony – Woda)
  • pomidorki cherry (smak kwaśny – Drzewo)

Sos pomidorowy:

  • 250 ml passaty pomidorowej (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta oregano (smak gorzki – Ogień)
  • 2 łyżki oliwy (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (smak słodki – Ziemia)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • pieprz do smaku (smak ostry – Metal)
  • sól do smaku (smak słony – Woda)

Wyjąć z drożdże z lodówki w celu ocieplenia do temperatury pokojowej.

Pieczarki pokroić na plasterki, oliwki odsączyć z zalewy.

Ciasto:

Przygotować kubek ciepłej wody, dodać cukier, 2 łyżki oliwy, szczyptę  imbiru, szczyptę soli, pokruszone drożdże. Rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżeczki mąki, wymieszać składniki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).

Do miski wsypać łyżeczkę soli, dodać przesianą mąkę, łyżeczkę suszonego oregano, składniki wymieszać. Następnie stopniowo wlewać rozczyn drożdżowy mieszając drewnianą łyżką, łącząc dokładnie składniki. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut (ja najczęściej używam miksera z końcówką z hakiem). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Sos pomidorowy: na patelnie wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć na złoty kolor, dodać szczyptę soli, dodać pomidory i wymieszać. Dodać szczyptę suszonego oregano, łyżeczkę cukru trzcinowego, pieprz i sól do smaku. Sos gotować na wolnym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawić do wystygnięcia.

Piekarnik nastawić na temperaturę 250°C, przygotować blaszki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na dwie kule. Rozwałkować kule ciasta, wyłożyć na wysmarowane oliwą blaszki, każdą porcje ciasta wysmarować sosem pomidorowym, na wierzch poukładać pepperoni, czarne oliwki, pomidorki cherry, posypać szczyptą oregano, poukładać pieczarki, kulki mozzarelli, papryczki antypasti.

Pizzę piec około 10 -15 minut.

Gotową pizzę podawać ze świeżą bazylią lub rukolą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *