Pizza z grillowanymi warzywami, jest to pizza którą lubię najbardziej. Smak grillowanych warzyw, szczególnie grillowany czosnek jest przepyszny.
Polecam gorąco!
Pizza z grillowanymi warzywami
Składniki na dwie sztuki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
- paczka drożdży instant (smak kwaśny – Drzewo)
- 1 łyżeczka oregano (smak gorzki – Ogień)
- 350 ml ciepłej wody (smak gorzki – Ogień)
- 100 g mąki kukurydzianej (smak słodki – Ziemia)
- łyżeczka cukru (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
- szczypta suszonego imbir (smak ostry – Metal)
- łyżeczka soli (smak słony – Woda)
Farsz:
- 1 bakłażan (smak słodki – Ziemia)
- 2 papryki, kolor dowolny (smak słodki – Ziemia)
- oliwa (smak słodki – Ziemia)
- ajwar (smak słodki – Ziemia)
- papryczka chili (smak ostry – Metal)
- główka czosnku (smak ostry – Metal)
- czerwona cebula – może być biała (smak ostry – Metal)
- pieprz (smak ostry – Metal)
- ser feta (smak słony – Woda)
- sól (smak słony – Woda)
- pomidorki cherry (smak kwaśny – Drzewo)
zamiast ajwaru można użyć passaty pomidorowej
- passata pomidorowa (smak kwaśny – Drzewo)
- tymianek (smak gorzki – Ogień)
Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C, przygotować blaszki.
Bakłażana umyć i pokroić w plastry, obsypać solą z każdej strony, pozostawić na 5 minut, żeby puścił sok – w ten sposób pozbywamy się goryczki, następnie opłukać zimną wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Paprykę umyć i wytrzeć, przygotować ząbki czosnku w łupinie, cebule obrać pokroić w ćwiartki, ser feta pokruszyć lub pokroić w kosteczkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warzywa: bakłażan, papryka, czosnek, cebula, wysmarować warzywa oliwą – ja do tego używam pędzla silikonowego, posypać papryczką chili, pieprzem, solą, wyłożyć pomidorki, posypać tymiankiem.
Wstawić blachę do piekarnika. Ustawić piekarnik na funkcję grilla, warzywa piec od 25 do 30 minut.
W między czasie przygotować ciasto na pizzę – przepis znajdziesz TUTAJ.
Rozwałkować kule ciasta, wyłożyć na wysmarowane oliwą blaszki, każdą porcje ciasta wysmarować ajwarem lub passatą pomidorową.
Z grillowane warzywa wyjąć z piekarnika. Piekarnik przestawić na funkcję grzania: góra – dół. Paprykę obrać ze skórki (skórka z łatwością powinna dać się obrać), czosnek obrać z łupek. Warzywa poukładać na posmarowane ciasto, posypać pokruszoną fetą.
Pizzę piec od 20-25 minut.
Gotową pizzę podawać ze świeżą bazylią lub rukolą.
Można podawać z czosnkowo jogurtowym sosem.
1 Comment