Ciasto / Kolacje / Obiady / Przystawka

Pizza z grillowanymi warzywami

 

Pizza z grillowanymi warzywami, jest to pizza którą lubię najbardziej. Smak grillowanych warzyw, szczególnie grillowany czosnek jest przepyszny.

Polecam gorąco!

Pizza z grillowanymi warzywami
Składniki na dwie sztuki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (smak kwaśny – Drzewo)
  • paczka drożdży instant (smak kwaśny – Drzewo)
  • 1 łyżeczka oregano (smak gorzki – Ogień)
  • 350 ml ciepłej wody (smak gorzki – Ogień)
  • 100 g mąki kukurydzianej (smak słodki – Ziemia)
  • łyżeczka cukru (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 2 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • szczypta suszonego imbir (smak ostry – Metal)
  • łyżeczka soli (smak słony – Woda)

Farsz:

  • 1 bakłażan (smak słodki – Ziemia)
  • 2 papryki, kolor dowolny (smak słodki – Ziemia)
  • oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • ajwar (smak słodki – Ziemia)
  • papryczka chili (smak ostry – Metal)
  • główka czosnku (smak ostry – Metal)
  • czerwona cebula – może być biała (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • ser feta (smak słony – Woda)
  • sól (smak słony – Woda)
  • pomidorki cherry (smak kwaśny – Drzewo)

zamiast ajwaru można użyć passaty pomidorowej

  • passata pomidorowa (smak kwaśny – Drzewo)
  • tymianek (smak gorzki – Ogień)

Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C, przygotować blaszki.

Bakłażana umyć i pokroić w plastry, obsypać solą z każdej strony, pozostawić na 5 minut, żeby puścił sok – w ten sposób pozbywamy się goryczki, następnie opłukać zimną wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Paprykę umyć i wytrzeć, przygotować ząbki czosnku w łupinie, cebule obrać pokroić w ćwiartki, ser feta pokruszyć lub pokroić w kosteczkę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warzywa: bakłażan, papryka, czosnek, cebula, wysmarować warzywa oliwą – ja do tego używam pędzla silikonowego, posypać papryczką chili, pieprzem, solą, wyłożyć pomidorki, posypać tymiankiem.

Wstawić blachę do piekarnika. Ustawić piekarnik na funkcję grilla, warzywa piec od 25 do 30 minut.

W między czasie przygotować ciasto na pizzę – przepis znajdziesz TUTAJ.

Rozwałkować kule ciasta, wyłożyć na wysmarowane oliwą blaszki, każdą porcje ciasta wysmarować ajwarem lub passatą pomidorową.

Z grillowane warzywa wyjąć z piekarnika. Piekarnik przestawić na funkcję grzania: góra – dół. Paprykę obrać ze skórki (skórka z łatwością powinna dać się obrać), czosnek obrać z łupek. Warzywa poukładać na posmarowane ciasto, posypać pokruszoną fetą.

Pizzę piec od 20-25 minut.

Gotową pizzę podawać ze świeżą bazylią lub rukolą.

Można podawać z czosnkowo jogurtowym sosem.

 

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *