Kolacje / Przystawka

Piwony – paszteciki z ciasta piwnego

Piwony, paszteciki z ciasta piwnego są alternatywą dla pasztecików na cieście drożdżowym. Farsz może być dowolny. Jeżeli mamy bigos, to w zasadzie pozostaje nam tylko zrobić ciasto, które się robi ekspresowo. Prosty i szybki przepis na smaczną przekąskę. Doskonale smakują z barszczem czerwonym.

Piwony – paszteciki z ciasta piwnego

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g ziemnego masła (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 3 szklanki mąki (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta kurkumy (smak gorzki – Ogień)
  • pół szklanki jasnego piwa (smak gorzki – Ogień)

Farsz:

  • 50 dag kiszonej kapusty (smak kwaśny – Drzewo)
  • kilka ziaren owocu jałowca (smak gorzki – Ogień)
  • olej lub oliwa (smak słodki – Ziemia)
  • 5 dag grzybów suszonych (smak słodki – Ziemia)
  • liść laurowy (smak ostry – Metal)
  • 2 goździki (smak ostry – Metal)
  • 5 ziaren ziela angielskiego (smak ostry – Metal)
  • 2 cebule (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)

Grzybki ugotować, następnie odsączyć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać i posiekać w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone grzybki, doprawić pieprzem i solą.

Do garnka wlać zimną wodę, dodać kapustę, kilka ziaren owocu jałowca, odrobinę oleju, liść laurowy, goździki, ziele angielskie oraz sól do smaku. Gotować aż kapusta będzie miękka. Następnie odcedzić. Do ugotowanej kapusty dodać usmażoną cebulę z grzybami, doprawić do smaku pieprzem i solą. Odstawić do ostygnięcia

Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę kurkumy, 250 g zimnego masła, dodać szczyptę imbiru, soli i posiekać masło z mąką. Dla zachowania kolejności smaków dodać szczyptę mąki wlać piwo i szybko zagnieść.

Piekarnik wstawić na 220 C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, na około pół centymetra grubości. Wystudzony farsz rozłożyć na cieście, zwinąć dłuższe boki prostokąta w roladkę, po czym pokroić na 4-5 cm paszteciki. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.

Piwony doskonale smakują na ciepło i na zimno. Można je podawać z czerwonym barszczem. Idealna potrawa na kolację wigilijną.

 



Potrawy adwentowe dawniej i dziś

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *