Kolacje / Obiady

Pisto – hiszpańskie danie z papryką i cukinią

Pyszne danie hiszpańskie, łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące.

Pisto – hiszpańskie danie z papryką i cukinią

  • 3 papryki (słodki smak – Ziemia)
  • średnia cukinia (słodki smak – Ziemia)
  • 4 jajka (słodki smak – Ziemia)
  • oliwa (słodki smak – Ziemia)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (słodki smak – Ziemia)
  • 1 duża cebula (smak ostry – Metal)
  • 2-3 ząbki czosnku (smak ostry – Metal)
  • pieprz (smak ostry – Metal)
  • sproszkowana papryczka chili (smak ostry – Metal)
  • sól (smak słony – Woda)
  • 4 świeże pomidory gruntowe lub 1 puszka pomidorów (smak kwaśny – Drzewo)
  • szczypta tymianku (smak gorzki – Ogień)

Przygotować naczynie żaroodporne.

Paprykę i cukinię należy umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić warzywa w większą kostkę.

Pomidory, jeżeli są świeże, należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, następnie pokroić w kostkę

Oliwę rozgrzać w woku lub większym rondlu, wrzucić pokrojoną w pióra cebulę (cebula po usmażeniu zmienia smak na słodki, smak słodki – Ziemia), smażyć aż cebula się zeszkli, następnie wrzucić paprykę, smażyć 5-7 minut, dodać szczyptę sproszkowanej papryczki chili, posolić do smaku. Podsmażoną paprykę przełożyć do miski, następnie do tego samego naczynia wlać odrobinę oliwy i wrzucić cukinie, smażyć 5 minut, doprawić szczyptą pieprzu, posolić do smaku. Cukinie wyłożyć do miski z papryką. Do tego samego naczynia wlać odrobinę oliwy, dodać przeciśnięty czosnek przez praskę, odrobinę soli, wrzucić pomidory i smażyć je na dużym ogniu około 5-7 minut. Następnie dodać odrobinę tymianku, łyżeczkę cukru trzcinowego, szczyptę pieprzu i soli do smaku. Do pomidorów dodać warzywa z miski, całość wymieszać.  Smażyć kolejne 3 minuty. W razie konieczności doprawić pieprzem i solą do smaku.

Wstawić piekarnik na temperaturę 180 C, funkcja termoobieg, góra dół.

Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, zrobić cztery małe dołki, wbić na wierzch jajka (nie mieszać!), . Włożyć naczynie z powrotem do piekarnika i zapiekać kolejne 5 minut do momentu kiedy jajka się zetną. Po wyjęciu danie doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Podawać z ryżem lub bagietką.
Przepis bierze udział w akcji ,,Warzywa psiankowate 2018 u Mopsa w kuchni„.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *