Ciasto / Desery

Pavlova – bezowy kopiec z mascarpone i owocami

Pavlova – bezowy kopiec z mascarpone i owocami

PAVLOVA – beza z chrupiącą skórką na zewnątrz, z delikatną pianką w środku, z pysznym mascarpone, bitą śmietanką oraz kwaśnymi owocami, z dodatkiem listków mięty … Poezja smaku!

Składniki:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej (smak słodki – Ziemia)
  • 300 g drobnego cukru (smak słodki – Ziemia)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (smak słodki – Ziemia)
  • szczypta imbiru (smak ostry – Metal)
  • szczypta soli (smak słony – Woda)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (smak kwaśny – Drzewo)

Masa i dekoracja:

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone (smak słodki – Ziemia)
  • 4 łyżki cukru pudru (smak słodki – Ziemia)
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremowej 30% lub 36% (smak słodki – Ziemia)
  • świeża mięta (smak ostry – Metal)
  • kwaśne owoce: maliny, porzeczki, borówki, mogą być truskawki (smak kwaśny – Drzewo)

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodać po łyżce cukru, aż do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, szczyptę imbiru, szczyptę soli oraz sok z cytryny, jeszcze przez chwilę ubijać.

Piekarnik wstawić na 150 C, funkcja termoobieg.

Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem okrąg. Papier wyłożyć na blachę rysunkiem do dołu, żeby na bezie nie odznaczył się ślad ołówka. Masę bezową wyłożyć szybko i sprawnie na zakreślony okrąg, uformować kopiec wyrównując boki bezy łyżką ku górze, tworząc delikatne wgłębienie na masę kremową. Wstawić do piekarnika, po włożeniu blachy do pieca od razu zmniejszyć temperaturę na 110 C, suszyć bezę  w tej temperaturze przez około 2,5 godziny.

Przygotować masę kremową. Do miski włożyć schłodzony serek mascarpone oraz schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i ubijać do czasu aż masa zesztywnieje. Gotowy krem przechowywać w lodówce.

 Ostudzoną bezę przełożyć delikatnie na paterę. Przygotowany krem wyłożyć do wgłębienia bezy. Wierzch udekorować owocami i listkami mięty.

Do takiej bezy można użyć zarówno świeżych sezonowych owoców, jak i mrożonych. Ja użyłam świeżej borówki, mrożonej czarnej porzeczki oraz mrożonych malin. Mrożone maliny pokruszyłam w rękach na drobne kuleczki, które pięknie udekorowały bezę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *